„Američki papiri“ bi višestruko nadmašili one iz Paname

Dodajte komentar

Sjedinjene Američke Države su 2015. godine zauzele treće mjesto na rejting listi najprivlačnijih ofšor zona za one koji žele da sakriju svoj novac, a Panama, zemlja koja je u žiži javnosti zbog afere oko utaje, nalazi se tek na 13. mjestu.

Potpredsjednica organizacije Transperensi internacional Šruti Šah smatra da američke vlasti treba da se, prije svega, bore protiv korupcije u svojoj zemlji, a ne u inostranstvu.

Ministarstvo finansija SAD planira da istraži panamski arhiv kako bi došlo do informacija o pomagačima kompanija i privatnih lica koji žele da izbjegnu sankcije koje su SAD uvele Rusiji.

Kako je agenciji Blumberg saopštio anonimni izvor, Vašington bi već u junu mogao u sankcioni spisak da unese nove firme i niz privatnih lica.

Za panamski arhiv nije zainteresovan samo finansijski resor SAD, već i za američko Ministarstvo pravde SAD, kome bi poslužio kao izgovor za širenje delatnosti u inostranstvu, koje namjerava da poveća broj tužilaca za vođenje istrage u okviru Zakona o korupciji u inostranstvu.

Dobra je stvar boriti se protiv korupcije u drugim državama. Međutim, pristalice transparentnosti postavljaju pitanje šta da se radi sa onima koji kriju svoj novac u ofšor zonama koje se nalaze neposredno u SAD.

Treba reći da je jedna od neobičnosti panamskog arhiva to što u njemu ima malo informacija o američkim kompanijama i građanima. Prema mišljenju Šruti Šah, razlog za to je što je u SAD tako lako sakriti novac i ličnost ulagača da Amerikancima jednostavno nije potrebno da se vežu za Panamu.

Ne mora se ići u Panamu i druge ofšor zone. Korumpirani činovnici i drugi kriminalci ne moraju samo tamo da peru pare. To se može uraditi u bilo kojoj američkoj državi“, izjavila je ona.

Šruti Šah je naglasila da se u svakoj američkoj državi može da bude registrovana kompanija sa ograničenom odgovornošću ili drugo pravno lice, bez otkrivanja ličnosti korisnika.

Malo je poznato da su 2015. godine Sjedinjene Države zauzele treće mjesto na rejting listi najprivlačnijih ofšor zona za one koji žele da sakriju svoj novac. Panama se na tom spisku nalazi deset mjesta niže, na trinaestom mjestu, tako da Amerikancima predstoji dug put da uspostave red kod sebe kući.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *