Priprema se najveći skup osiguravača regije

Dodajte komentar

U Budvanskom Hotelu Splendid održana je sjednica Upravnog odbora SORS-a, međunarodnog udruženja osiguravača i reosiguvarača koji čine predstavnici 13 društava: Lovćen osiguranje iz Crne Gore, Zavarovalnica Triglav i Pozavarovalnica Sava RE iz Slovenije, Bosna Reosiguranje, Sarajevo-osiguranje i Triglav BH osiguranje iz Bosne i Hercegovine, Croatia osiguranje, Euroherc osiguranje i Inženjerski biro iz Hrvatske, DDOR,  Dunav osiguranje i Dunav RE iz Srbije, i Osiguratelna polisa iz Makedonije.

Ovo udruženje generiše interese branše osiguranja u regiji u kojoj bruto fakturisana premija osiguranja prelazi preko 3 milijarde eura.

Predsjednik Upravnog odbora ove ugledne medjunarodne asocijacije prof. dr. Radenko Purić, izvršni direktor Lovćen osiguranja kazao je da je zadatak sjednice Upravnog odbora je da donese niz odluka koje će biti usmjerene ka kvalitetnoj pripremi  najveće regionalne konferencije osiguravača i reosigravača koja se tradicionalno održava u Sarajevu, a ove godine će se održati od 8 -10. juna.

“Konferencija SORS je, inače, susret na najvišem nivou industrije osiguranja, koji svake godine okuplja preko 200 predsjednika uprava i ostalih vodećih ljudi najznačajnijih osiguravajućih i reosiguravajućih društava iz regije a proteklih godina ugostio je i svjetski poznata društva poput AON, Gen Re, Munich Re, Partner Re, SCOR, Swiss Re, Willis i druga, što samo dodatno potvrđuje ugled i značaj koji SORS zauzima u industriji osiguranja. Na Upravnom odboru smo definisli i teme koje ove godine interesuju branšu i pitanja na koja branša mora dati odgovore.“, kazao je Purić.

Glavna tema ovogodišnje SORS konferencije je “Inovacije kao osnovna pretpostavka razvoja tržišta osiguranja i reosiguranja” sa podtemama: Inovacije u razvoju postojećih i novih usluga osiguranja, Upravljanje i distribucija osiguravajućih usluga u kontekstu primjene inovacija, Inovacije u primjeni prava, odnosno pravne regulative u osiguranju i Inovacije u upravljanju rizikom osiguranja i reosiguranja u kontekstu alternativnih transfera rizika osiguranja. Takođe će biti održana i dva okrugla stola na teme: “Uslovi obaveznog osiguranja od automobilske odgovornosti” i “Reosiguranje profesionalnih odgovornosti“.

Govoreći o značaju SORS susreta Radenko Purić je konstatovao da je to u stvari poligon za transfer i razmjenu znanja o temama koje su životne i s kojima se osiguravači svakodnevno susreću ili ih tek očekuju. Informacije koje se u takvoj atmosferi razmijene s kolegama iz struke, više su nego dragocjene i ne mogu se naći ni na jednom drugom mjestu.

Svojim velikim interesom, predstavnici iz brojnih osiguravajućih i reosiguravajućih društava regije i svijeta koji svake godine posjećuju SORS, to uveliko potvrđuju.“ – zaključuje Purić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *