Prihodi EU od PDV-a manji za 170 milijardi eura

Dodajte komentar

Evropska komisija je predstavila danas ambiciozan plan za pojednostavljenje sistema poreza na dodatu vrijednost (PDV), u cilju smanjenja troškova preduzeća i sprečavanja prevara “teških” više desetina milijardi eura.

Evropski komesar za ekonomska pitanja Pjer Moskovisi je izjavio je da su nedavni skandali, poput otkrića afere “Panamski papiri” o velikoj utaji poreza, naglasili potrebu Evropske unije za dovođenje u red situacije u sopstvenom dvorištu i za obezbjeđivanje prihoda neophodnih za investicije i usluge, prenosi agencija Frans pres.

Suočeni smo sa nevjerovatnim fiskalnim deficitom. Prihodi od naplate PDV-a su za 170 milijardi eura manji od onoga koliko bi trebalo da iznose. Ovo je veliko bacanje novca koji bi mogao biti investiran u privredni rast i radna mjesta. Vrijeme je da ovaj novac povratimo“, kazao je Moskovisi.

On je, takođe, rekao da aktuelni sistem PDV-a, uveden 1993. godine, “mora biti modernizovan kako bi održao korak sa izazovima današnje globalne, digitalne i mobilne ekonomije”.

Moskovisi je ukazao da prevare sa PDV-om u transnacionalnoj trgovini koštaju godišnje 50 milijardi eura, i da bi, prema aktuelnim predlozima Komisije, to moglo biti smanjeno za oko 40 milijardi eura.

Komisija će 2017. godine zvanično predstaviti svoje predloge o PDV-u, a biće potrebno nekoliko godina pregovora sa članicama i Evropskim parlamentom prije nego stupe na snagu, navodi AFP.

Kamatica, Tanjug

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *