Pametni telefoni mogli bi da zamijene pasoše

Dodajte komentar

Kompanija De La Rue je najveća svjetska štamparija koja se bavi specijalizovanom štampom novčanica i ostalih zaštićenih materijala. Među ostalim, oni izrađuju i pasoše za građane Velike Britanije. Njihov generalni direktor Martin Sutherland izjavio je za The Times kako kompanija radi na sistemu koji bi podatke otisnute u pasošu prenio u telefon.

Pasoši su jedan od posljednjih ostataka fizičkih dokumenata koji još nisu digitalizovani, pa De La Rue planira to izmijeniti. Uspije li njihov plan da izrade siguran i učinkovit sistem digitalnih pasoša, te počnu li ih prihvatati carinici širom svijeta, vrlo bismo brzo mogli doživjeti da papirnati pasoš izumre – umjesto njega, putnici bi preko granica trebali nositi samo pametne telefone, koje ionako imaju uz sebe.

Digitalni pasoš bi na telefonu koristio poseban memorijski čip, pa bi se i proizvođači uređaja tome trebali prilagoditi. Na tom bi čipu bili sačuvani svi podaci koji se već ionako nalaze na čipu u gotovo svim modernim pasošima. Najveći izazov trenutno predstavlja pronalaženje potpuno sigurnog načina prenosa tih podataka na telefon, kao i sprječavanje zloupotrebe tih podataka.

Kako se navodi, De La Rue već testira rane prototipe svoje tehnologije.

Profitiraj

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *