Islamska država od prodaje umjetnina godišnje zaradi 200 miliona dolara

Dodajte komentar

Islamska država u Siriji i Iraku godišnje zaradi između 150 i 200 miliona dolara od ilegalne trgovine umjetnina, antikviteta i arheološkog blaga, otkrio je ruski veleposlanik pri UN-u.

Oko 100,000 kulturnih objekata globalnog značaja, uključujući i 4,500 arheoloških nalazišta, od kojih se devet nalazi na popisu svjetske baštine su pod kontrolom Islamske države u Siriji i Iraku,” napisao je veleposlanik Vitalij Čurkin u pismu Vijeću sigurnosti UN-a.

Čurkin navodi kako ISIL od prodaje umjetnina i arheološkog blaga godišnje zaradi između 150 i 200 miliona dolara, dodavši kako se otete starine uglavnom krijumčare preko turske teritorije.

Glavni centar za krijumčarenje predmeta kulturne baštine je turski grad Gaziantep, gdje se ukradene stvari prodaju na ilegalnim aukcijama, a zatim preko razgranate mreže i antikvarijatima na domaćem i stranom tržištu“, napisao je Čurkin.

Ruski veleposlanik je napisao kako se dio nakita, kovanica i ostalih opljačkanih stvari prenosi u turske gradove Izmir, Mersin i Antalyju gdje kriminalne grupe proizvode lažne dokumente za njihovo porijeklo.

Starine potom dobijaju kolekcionari iz raznih zemalja svijeta, uglavnom putem internet aukcija, specijalizovanih internet prodavaonica ili eBaya,” kazao jer Čurkin.

Turski funkcioneri nisu bili dostupni za komentar o ruskim navodima, dok su iz eBaya poručili kako provjeravaju navode iz pisma.

Trenutno smo u potrazi za tvrdnjama iz ovog pisma. eBay nema nikakvog interesa da se nedopušteni oglasi kulturnih ili iistorijskih dobara pojavljuju na našim platformama,” poručili su iz eBaya.

Rusko-turski odnosi su zategnuti otkako je Turska oborila ruski avion u blizini sirijske granice u novembru prošle godine.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *