Goldman Sachs: Barel nafte od 35 dolara najviše odgovara američkim kompanijama

Dodajte komentar

Goldman Sachs u svom najnovijem izvještaju piše o optimalnim cijenama nafte koje pogoduju američkim proizvođačima i predviđaju koje cijene nafte nas očekuju ove i naredne godine. Cijena nafte od 35 dolara za barel odgovara dionicama američkih naftnih kompanija koje vrijedi kupiti, kažu u grupi Goldman Sachs.

Dok su cijene sirove nafte iznad nivoa cijene koštanja proizvodnje, odložiće prerano povećanje proizvodnje nafte iz škriljaca, pišu analitičari njujorške banke u izvještaju od 6. aprila. Cijena nafte između 30 i 35 dolara bi trebala zadržati ponašanje američkih kompanija na sadašnjem nivou i da pomogne podizanju cijene West Texas Intermediate (WTI) na 55 do 60 dolara za barel u 2017.

Izgledi za drugi kvartal 2016 djeluju vrlo dobro”, piše u izvještaju Goldman Sachsa.

Goldman u ovom izveštaju favorizuje nekoliko američkih proizvođača, među kojima EOG Resources, Diamondback Energy i PDC Energy, a pogodnim za investiranje smatra i dionice “u sljedećem krugu” kao što su Hess, Cenovus Energy, Anadarko Petroleum, Encana, Continental Resources i Whiting Petroleum.

Banks predviđa da će se cijene WTI nafte kretati u prosjeku oko 35 dolara za barel u drugom kvartalu, 38 dolara u 2016 i 57.5 dolara u narednoj godini.

Seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *