Cijene dionica evropskih banaka u padu, tržištima zavladala nesigurnost

Dodajte komentar

Na azijskim su berzama cijene dionica u petak pale, dok se kurs dolara prema jenu kreće oko najnižih nivoa u 17 mjeseci jer se ulagači, zbog zabrinutosti u vezi globalne ekonomije i finansijskog sektora, klone rizičnijih investicija.Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 1 posto, a porasle su, za 0,2 posto, i cijene dionica u Singapuru.

Međutim, berzanski indeksi u Australiji, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju pali su između 0,5 i 0,9 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,5 posto, skliznuvši na najniži nivo u tri nedjelje. Od početka nedjelje taj je indeks na gubitku 1,8 posto.

Azijske ulagače obeshrabrio je jučerašnji oštar pad cijena dionica na Wall Streetu, pri čemu je pod najvećim pritiskom bio finansijski sektor.

Cijene dionica evropskih banaka u padu

Na evropskim su berzama, pak, cijene dionica u finansijskom sektoru juče pale više od 2 posto jer se spkuliše o otpuštanjima i smanjenju troškova u evropskim bankama zbog rekordno niskih kamatnih stopa.

Kada cijene dionica banaka padnu tako oštro, logično je da se pitate šta stoji iza toga. Ako i danas nastave silaznom putanjom, to će doista biti zabrinjavajuće“, kaže Daisuke Uno, strateg u Sumitomo Mitsui Bank.

Londonski FTSE indeks oslabio je 0,40 posto, na 6.136 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,98 posto, na 9.530 bodova, a pariški CAC 0,90 posto, na 4.245 bodova.

I u SAD finansijski sektor najveći gubitnik

Dow Jones je juče skliznuo 0,98 posto, na 17.541 bod, dok je S&P 500 potonuo 1,20 posto, na 2.041 bod, a Nasdaq indeks 1,47 posto, na 4.848 bodova.

Najveći dnevni gubitak S&P-a u posljednjih šest nedjelja posljedica je pada cijena dionica u svih 10 sektora tog indeksa, pri čemu je najviše, 1,9 posto, izgubio finansijski sektor.

Ulagači su zabrinuti zbog globalnog usporavanja. Mislim da tržište vjeruje da politike centralnih banaka i rasprave o negativnim kamatnim stopama u ovom trenutku više štete nego koriste, donose više nesigurnosti nego stabilnosti“, kaže Michael O'Rourke, strateg u kompaniji JonesTrading.

Zbog toga ulagače nije ohrabrio ni rast cijena nafte, nakon jučerašnjeg pada.

Jutros je cijena barela na američkom tržištu porasla 1,8 posto, na 37,92 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 1,3 posto, na 39,96 dolara. Od početka nedjelje cijena nafte porasla je oko 3 posto.

Dolar i dalje pod pritiskom

Na valutnim je tržištima dolar i dalje pod pritiskom jer je sve izglednije da će zbog slabosti globalne ekonomije Fed usporiti tempo povećanja kamatnih stopa.

Jutros se kurs američke valute u odnosu na japansku kreće oko 108,75 jena, nakon što je sinoć potonuo na 107,67 jena, najniži nivo od oktobra 2014. godine.

Japanski ministar finansija Taro Aso kazao je jutros kako će Japan preduzeti nužne mjere po pitanju kurseva, no nije komentarisao pitanja o intervenciji.

Ulagači smatraju da je teško za očekivati intervenciju Japana kako bi oslabio jen, nakon što je u februaru grupa G20 najrazvijenijih svjetskih ekonomija pozvala vlasti da ne posežu za devalvacijom usmjerenom na povećanje konkurentnosti.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *