Banke eurozone isplaćuju velikodušne dividende

Dodajte komentar

Banke eurozone i dalje isplaćuju velikodušne dividende, uprkos krizi u tom regionu, na štetu kreditiranja u krajnjoj instanci, izjavio je danas vođa istraživanja koje je sprovela Banka za međunarodna poravnanja (BIS).

Dobro kapitalizovane banke su u mogućnosti da pruže povoljnije uslove kredita, rekao je Hjun Song Šin predstavljajući rezultate istraživanja na konferenciji u Frankfurtu, u organizaciji Evropske centralne banke.
Međutim, kako je naveo, banke eurozone se u posljednjih nekoliko godina opredjeljuju za isplate znatnih sredstava akcionarima, umjesto da taj novac koriste za jačanje svog kapitala čime bi poboljšale svoje pozicije za povećanje kreditne aktivnosti, prenosi agencija Frans pres.

Banke isplaćuju značajne iznose dividendi, čak i u onim regionima gde možda kreditiranje banka nije dovoljno da podrži oporavak privredne aktivnosti nakon krize, rekao je Šin prema transkriptu koji je obezbijedio BIS.

Šin je istražio odnos zadržane dobiti i isplaćenih dividendi u 90 banaka eurozone od 2007. do 2014. godine, i ustanovio da je u tom periodu iznos zadržanih profita (iznos koji ostaje bankama posle isplate dividendi) dostigao 261 milijardu eura, dok su akcionarima na ime dividendi isplatili 196 milijardi eura.

To znači da bi zadržana dobit tih banaka bila za 75 odsto veća u 2014. godini da su banke izabrale da ta sredstva usmjere u vlastite fondove, a ne da ih isplate kao dividende“, rekao je Šin.

U nekim zemljama poput Španije, Francuske i Italije, zadržana dobit je ustvari mogla da bude na dvostruko većem nivou na kraju 2014. godine da banke nisu isplatile dividende akcionarima.

Francuske banke su isplatile 45 milijardi eura dioničarima u tom periodu, zadržavši samo samo 26 milijardi eura dobiti.

Tim problemom bi trebalo da se pozabave guverneri centralnih banaka“, naveo je Šin, čije je istraživanje pokazalo da veća vlastita sredstva banaka smanjuju njihove troškove pozajmljivanja sredstava i ubrzavaju rast kreditiranja, čime se potencijalno generišu viši prihodi.

Mlaka kreditna aktivnost banaka se smatra jednim od ključnih faktora koji koče ekonomski oporavak eurozone, a Evropska centralna banka je preduzela niz mjera kako bi podstakla bankare da odobravaju što više kredita, navodi francuska agencija.

Šin je ukazao na moguće približavanje interesa između akcionara i menadžera banaka kao razlog zbog kog banke eurozone nisu bile sklone da zadržavaju dobit.

Kako je objasnio, dividende su kratkoročna mjera za akcionare kako bi oni “otkrili” vrijednost svojih ulaganja, dok manji kapital olakšava menadžerima da ispune ciljani povrat na kapital.

Ovi privatni motivi su rezonski i lako razumljivi, ali ako je ishod nagrizanje kapitala koji služi kao bančina osnova za kreditiranje realne privrede, onda može doći do raskoraka između privatnih interesa pojedinih grupa akcionara banaka i šireg javnog interesa“, rekao je Šin.

Kamatice

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *