Zašto u “Panamskim papirima” nema Amerikanaca?

Dodajte komentar

Afera „Panamski papiri“, koji već tri dana trese svijet i u kojoj se spominje stotine svjetskih državnika i biznismena, jedva da je dotakao američke kompanije, bogataše i druge zvaničnike.

Nakon što su razotkriveni sumnjivi novčani tokovi čak 140 političara iz 50 zemalja svijeta, postavlja se pitanje kako su Amerikanci uspjeli da izbjegnu najveće curenje finansijskih podataka svih vremena.

Ipak, daleko od toga da su američki finansijski tokovi potpuno transparentni, ili da tamošnji bogataši ne koriste ofšor bankarstvo kako bi izbjegli plaćanje poreza u SAD.

Štaviše, prema pojedinim procjenama, Amerikanci su u 2014. godini utajili nevjerovatnih 1,2 triliona dolara, a procjenjuje se da se sa oko osam odsto finansijskih sredstava u svijetu „barata“ preko ofšor kompanija.

Kada žele da utaje porez, Amerikanci se najčešće okreću Bermudama, Kajmanskim ostrvima i Singapuru (u čije su političke sisteme daleko sigurniji), a rijetko kada svoj novac povjeravaju Panami.

Iznenađujuće, Amerikanci sakrivaju novac i u SAD – država je stabilna, bezbjedno je i zakonski je lako omogućiti niske takse. Više organizacija ocijenilo je SAD kao jedan od najvećih poreskih rajeva na svijetu, kaže ekonomista Gabrijel Zukman.

Ipak, novinari koji su razotkrili čitavu aferu su na pitanje zbog čega nema umiješanih Amerikanaca odgovorili: „Samo sačekajte“.

Vikiliks za skandal optužuje SAD

Predstavnici Vikiliksa izjavili su da su SAD finansirale skandal „Panamski papiri, a objavljivanje tih dokumenata predstavlja informacioni napad na Rusiju i Vladimira Putina lično.

Portal Vikiliks, koji objavljuje tajne dokumente, saopštio je na svom nalogu na Tviteru da je skandal organizovao američki Centar za istraživanje korupcije i organizovanog kriminala (OCCRP) u saradnji s Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID) i Sorosovim fondom.

Vikiliks tvrdi da finansiranje panamskog skandala čak nije bilo ni indirektno — sprovedeno je direktno od Vlade SAD. I ta činjenica ne može da ne utiče na reputaciju Bijele kuće.

​“Američki Centar za istraživanje korupcije i organizovanog kriminala može dobro da radi, ali činjenica da je Vlada SAD direktno finansirala napad na Putina preko #PanamaPapers, ozbiljno podriva njenu reputaciju“, piše u jednom od tvitova Vikiliksa.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *