Fenomen „Karoši“: Posao ubija Japance

Dodajte komentar

U  Japanu se beleži rekordan broj zahtjeva za odštetama zbog smrti od previše rada, fenomena zvanog „karoši“, koji sve više zahvata mlade zaposlene.

Potražnja za radnom snagom najviša je od 1991. godine, što bi premijeru Šinzu Abeu trebalo pomoći da uključi što više ljudi na tržište rada i time neutralizuje posljedice starenja stanovništva. Ali, zbog labave primjene zakona o radu neke firme previše iskorišćavaju svoje zaposlene, što nekad završi tragičnim posljedicama.

U protekloj fiskalnoj godini dosegnut je rekordan broj zahtjeva za odštetom zbog fenomena „karoši“, njih 1456, objavilo je japansko ministarstvo rada, najčešće unutar sektora u kojima hronično fali radnika, poput zdravstva, javnih službi, špedicije i građevine.

Generalni sekretar nacionalnog veća za žrtve karošija Hiroši Kavahito smatra kako je stvarna brojka vjerovatno deset puta veća, ali vlasti nerado priznaju te incidente.

Vlada je organizovala mnoge simpozijume i štampala postere o ovoj temi, ali to je samo propaganda“, rekao je Kavahito, dodajući kako je jedino rješenje manji broj radnih sati, a tu vlada ne čini dovoljno.

U Japanu ne postoji zakonsko ograničenje broja radnih sati, a ministarstvo rada prepoznaje dve vrste karošija – smrti kao posljedice kardiovaskularnih bolesti povezanih s pretjeranim radom, te samoubistava zbog poslovnog stresa.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *