Fascinantna mapa otkriva koliki je standard zemalja Evrope u poređenju sa Crnom Gorom

Dodajte komentar

Ako razmatrate preseljenje u drugu državu, bilo zbog posla, studiranja, penzije ili samo zato što vam se ta zemlja sviđa trebalo bi da budete svjesni da troškovi života nisu isti kao u vašoj zemlji.

1

 

Ako se preselite u inostranstvo kako biste studirali ili uživali u penziji vjerovatno imate konstantan izvor novca koji primate u domovini. U tom slučaju sve što treba da znate jeste koliko je zemlja u koju odlazite skuplja ili jeftinija u poređenju sa vašom državom. I upravo to pokazuje prva mapa koju je uradio češki lingvista i matematičar Jakub Marian.

Kako razumjeti mapu? Zamislite da trenutno živite u Nemačkoj (čiji je indeks 100) i da trošite 2.000 eura mjesečno. Ako se preselite pak u Norvešku (index 153), moraćete da potrošite 53% više, dok bi u Moldaviji sa indeksom 37 morali da potrošite samo 740 eura mjesečno.

Gdje je tu Crna Gora? Sa indeksom 54 Crna Gora je jedna od „jeftinijih zemalja“ za koju vam je potrebno 1080 eura mjesečno za osnovne životne troškove.

2

Ako se pak, preselite u drugu državu u namjeri da se tamo zaposlite, prva mapa više ne vrijedi jer je cijena rada glavna stvar koja se mijenja i od toga zavise vaša buduća primanja.

Problem su ipak i drugi troškovi koje treba da pokrijete od plate koju primate u toj zemlji. Na primjer, ako svakog mjeseca u Njemačkoj potrošite 2.000 eura i preselite se u Bugarsku, tamo biste morali da trošite samo 1.000 eura na iste namirnice. Prosječna plata u Njemačkoj je oko 2.600 eura, dok je prosječna plata u Bugarskoj oko 400 eura – skoro šest i po puta manja nego u Njemačkoj zbog čega prosječan Bugarin ne može sebi priuštiti trošak od 1.000 eura mjesečno.

Kako razumeti mapu? Ovde brojke zapravo nemaju konkretan značaj već više služe kao pokazatelj razlike između kupovne moći zemalja u Evropi koje mogu da pokriju osnovne troškove od plate koju mjesečno zarađuju. Kao primjer je uzeta Poljska sa indeksom 100 koji se smatra normalnim.

Gdje je tu Crna Gora? Ispod prosjeka sa indeksom 65 što znači da prosječan građanin Crne Gore može da pokrije jedva više od pola mjesečenih troškova od jedne plate.

Izvor: jacubmarian.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *