Za Avalu i Bjanku milioni stigli iz firme sa Paname?

Dodajte komentar
Hotel Avala

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić naredio je izviđaj o sumnjama da je prilikom privatizacije dva crnogorska hotela investiran novac sumnjivog porijekla i to upravo posredstvom firmi sa Paname.

Ovaj izviđaj otvoren je prije izbijanja svjetskog poreskog skandala “Panama Papers” a riječ je o privatizaciji hotela Avala i Bjanka. Ukoliko se dokaže da je riječ o pranju novca, mogao bi se ponoviti scenario kao u prethodnim budvanskim aferama, da gazdovanje hotelima ponovo preuzme država.

Predmet se nalazi u fazi izviđaja. U toku je prikupljanje potrebnih obavještenja, podataka i dokumentacije, radi ocjene o postojanju bitnih elemenata bića krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, a iz nadležnosti Specijalnog tužilaštva”, stoji u odgovoru ovog tužilaštva.

Dnevne novine imale su uvid u dokumentaciju o tokovima novca, koji je, prema sumnjama koje se provjeravaju, “opran” preko švajcarskih banaka i to u višemilionskim iznosima, prije nego što je “legao” na račun “Beppler & Jacobson Montenegro” u jednoj od crnogorskih komercijalnih banaka.

Kuriozitet cijele priče je da je, prema izvodima registra privrednih subjekata u Republici Panama, kao vlasnica jedne od spornih firmi, preko koje su vršeni trasferi novca za kupovinu hotela, bila Svetlana Lazurenko, supruga biznismena Igora Lazurenka, koji pred Arbitražnim sudom u Londonu nije dokazao porijeklo uložene imovine.

Zadatak tužilaštva u ovoj složenoj istrazi je da dokaže kojom finansijskom rutom je do Crne Gore stigao novac, za koji se spekuliše da je “izvučen” iz naftne kompanije “TNK Britiš petroleum”, u kojoj je Lazurenko bio šef za logistiku, ali je, prema pisanju vodećih ekonomskih medija, otjeran zbog prevara.

Prema dokazima do kojih su došle DN, najveći dio novca u jeku privatizacije na račun “Beppler & Jacobsona Montenegro” pristigao je sa računa majke firme “Beppler & Jacobson LTD”, ali i panamske firme “Luburia Invest” i to u vidu kreditne pomoći.

Uplate su vršene preko švajcarskih računa dvije banke UBS AG i Clariden Leu. Preko računa UBS banke “Luburia” je uplatila 1,6 miliona eura “Beppler & Jacobsonu LTD” 22. oktobra 2003. godine. Istog dana 1,56 miliona eura prebačeno je na račun Privrednog suda u Podgorici, na osnovu ugovora o kupovini hotela Bjanka u Kolašinu. Preko istih računa, i u istu svrhu, a u ime druge sumnjive firme “Trokley”, kako bi se zametnuo trag o porijeklu novca, 20. janura 2004. godine “Luburia Invest” uplaćuje novih 1,6 miliona i to na račun Hipotekarne banke. Osnov uplate je, takođe, kredit za kupovinu hotela. Ista firma, čije je sjedište na Panami, i 13. februara iste godine uplatila je 1,6 miliona eura, a u međuvremenu i još nekoliko manjih transfera od nekoliko desetina hiljada eura.

Prema izvodima “Beppler & Jacobsona LTD” iz Clariden Leu banke, “Luburia Invest” je 23. marta 2009. godine na račun BJ LTD. uplatila 150.000 eura, koje su istog dana proslijeđene na račun JB Montenegro. Istom bankarskom rutom i 25. marta izvršen je promet od 200.000 eura, a 29. aprila još milion eura.

Prevara “teška” osam miliona eura

Dnevne novine su ranije pisale da je sumnjiva privatizacija izašla na vidjelo kada je došlo do sukoba između dvojice bivših suvlasnika kompanije “Beppler & Jacobson” Zorana Coća Bećirovića i Igora Lazurenka, koji je riješen arbitražom pred sudom u Londonu. Tokom gotovo dvogodišnjeg sudskog procesa dokazano je da se nije moglo utvrditi porijeklo dijela novca kojim su kupljena dva crnogorska hotela.

Tada, prema dokazima u koje su uvid imale i DN, Lazurenko nije mogao dokazati porijeklo uloženog novca, ali je prvi put ustvrdio da iza njegovog kapitala stoji ukrajinski oligarh Igor Kolomojski. Tokom suđenja, kako piše u presudi londonskog suda, dokazano je da je Lazurenko ranije prevario Bećirovića tvrdeći da iza novca koji ulaže u zajednički projekat u Crnoj Gori stoji biznismen German Han, skrivajući da u stvari zastupa interese Kolomojskog. Kada je sudski proces u Londonu ušao u završnicu, u slučaj se uključio i Istražni komitet Rusije, a ishod tog postupka još nije poznat. U međuvremenu, Bećirović je isplaćen.

DN su objavile da su u spisima predmeta sa suđenja u Londonu našao se i nacrt sporazuma između naftne kompanije TNK-BP Germana Hana i Lazurenka, koji je u ovoj firmi bio jedan od direktora. U nacrtu sporazuma navodi se da je Lazurenko radnim angažmanima koji nijesu odgovarali uslovima na tržištu proizveo toj firmi manjak od oko osam miliona eura koje se sporazumom iz aprila 2012. godine obavezuje da će vratiti. Nacrt sporazuma o povraćaju štete međutim nikada nije potpisan, a Lazurenko je, shodno dokumentaciji iz spisa predmeta, zatražio neplaćeno odsustvo koje mu je odobreno, nakon čega je napustio Moskvu. Sumnja se da je upravo taj novac uložio u crnogorske hotele.

Firma “Luburia Invest” registrovana je davne 1995. godine na British Virgin Islands i na njenom čelu bila je Svetlana Lazurenko. U međuvremenu, kompanija je promijenila statut, Lazurenko je formalno izašla iz nje, a na čelu firme našla se izvjesna Angelika Moosleithner Batliner. Vlasnička struktura i sjedište firme naprasno su promijenjeni u junu 2012. godine, odmah nakon pokretanja spora između Lazurenko i crnogorskog biznismena Zorana Ćoća Bećirovića, pred Arbitražnim sudom u Londonu. Kompanija se te godine seli na Panamu, a Marcel Telser, koji je ranije pominjan i u drugim sumnjivim poslovima, postaje direktor.

Izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *