U Hrvatskoj konvertovano više od 90 posto kredita u “švajcarcima”

Dodajte komentar

Hrvatski zajmoprimci su pretvorili više od 50.000 kredita iz švajcarskih franaka u eurske iznose, izjavio je hrvatski ministar finansija Zdravko Marić. To je 93,6 posto svih kredita, uključujući i kredite koji su još uvijek u procesu konverzije. Podaci se temelje na izvještajima banaka koje posluju u Hrvatskoj.
Marić je rekao da postoji još nešto više od 5.000 kredita u procesu konverzije. “Pretvaranje preostalih 6,4 posto kredita nije izvršeno iz raznih razloga“, rekao je ministar na marginama konferencije o kreditima i ekonomskom rastu u Zagrebu.

Hrvatski parlament je u septembru prošle godine usvojio zakonske promjene, koje su omogućile konverziju kredita koje su građani uzeli u švajcarskim francima u eurske iznose.

Zakon je stupio na snagu 1. oktobra, a već u prvoj sedmici neke banke su zatražile zaštitu Ustavnog suda. Od Ustavnog suda su zatražile ocjenu mogućeg kršenja nekoliko ustavnih odredbi, kao što je retroaktivno provođenje zakona i kršenje stečenih prava i ugovornih odnosa.

Banke su takođe najavile tužbu protiv Hrvatske pred međunarodnim sudovima. Prije svega, nezadovoljne su zbog činjenice da one sami plaćaju troškove konverzije, koja se procjenjuje na osam milijardi kuna (1.05 milijardi eura).

Prema podacima Hrvatske centralne banke (HNB) prošle godine je u Hrvatskoj bilo više od 53.000 građana koji su imali kredite u švajcarskim francima. Vrijednost kredita, koji su u 90 posto slučajeva stambeni, je oko 23 milijarde kuna (nešto više od tri milijarde eura).

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *