Afera Atlas banke: Građani oštećeni za više od 1,5 miliona eura

Prevara bivših službenika filijale Atlas banke u Kolašinu koji su podizali kredite u ime sugrađana, kako je nedavno otkriveno, datira još iz 2006. godine. Tada su podnijete prve krivične prijave protiv bivših zaposlenih u ovoj banci, ali ih je kolašinsko Osnovno tužilaštvo odbacilo zbog navodne zastarjelosti. Slučaj je opet pokrenut nakon što se utvrdilo da su službenici Atlas banke u Kolašinu podigli kredite u ime 370 građana u ukupnom iznosu od preko 1,5 miliona eura.

Jedna od prevarenih Vesna Kljajić kazala je Dnevnim novinama da novi detalji prevare sa kreditima dovode u pitanje rad kolašinskih inspektora, advokata, sudija i tužilaca, koji su, kako tvrdi ona, u rodbinskim vezama sa službenicima pomenute banke, pa nijesu postupali po prijavama građana još od 2006. godine.

Sve je počelo 2007. godine, kada sam bila žirant sugrađanki Nevenki Kljajić na iznos od 200 eura, a to kreditno zaduženje obrađivala je službenica Dragana Rakočević, protiv koje je pokrenut postupak. Tri godine nakon što sam žirirala dobila sam administrativni zabran, nakon čega sam otišla u banku da provjerim o čemu se radi. Zatražila sam da mi provjere kredite na ime Nevenke Kljajić, a dobila sam odgovor da taj kredit nikad nije ni podignut“, objašnjava ona.

Nakon druge provjere, otkriveno je da je ova Kolašinka navodno žirirala sasvim drugoj osobi za mnogo veći kredit.

Rekli su mi da sam žirirala Rajki Radonjić, koju uopšte ne poznajem i to na iznos od 8.000 eura. Odmah nakon tog saznanja otišla sam u kolašinsku policiju i slučaj prijavila jednom od inspektora. Za sve posjedujem obimnu dokumentaciju“, istakla je Kljajić.

Kako tvrdi Kljajić, tužilaštvo i policijski inspektori nijesu dobro odradili svoj posao, govoreći joj da je slučaj zastario.

To nije bila istina. Rok od tri godine nije bio prekoračen. Tada sam angažovala advokata koji me tako branio da sam izgubila spor jer me zbog tog kredita tuži Atlas banka. I pored izjave svjedoka koji su bili u moju korist, sudija je donio presudu u korist Atlas banke”, kazala je Kljajić.

Zbog izgubljenog spora morala je da vraća kredit, a nakon što je njen slučaj plasiran putem medija, spor je opet pokrenut i trenutno je u toku.

Mislim da je Nevenka podižući mnogobrojne kredite u isto vrijeme bila dobro iskorišćena od zaposlenih Atlas banke. Mislim da je sve ovo što se danas dešava dobro bilo smišljeno i razrađeno“, rekla je Kljajić.

Prema njenim riječima, prijave građana nijesu prosljeđivane tužilaštvu, jer je protiv Nevenke Kljajić već tada bilo podnijeto sedam-osam prijava.

“Zašto se ne vode slučajevi od 2006. za Atlas banku i zašto tužilac nije reagovao po prijavi građana? Na moje ime i moje prijateljice Branke Golubović uzeto je oko 100.000 eura, a do sada je iznos nezakonito podignutih kredita prešao milion i po eura“, zaključila je Kljajić.

CdM

Check Also

Mtel: Za 12 godina – 12 najboljih modela telefona po najpovoljnijim cijenama

Povodom 12 godina uspješnog poslovanja u Crnoj Gori kompanija m:tel je od sjutra pripremila 12 …

One comment

  1. A zar ova banka nema top racunovodje i kontrolore kojima nista ne promice i koji su najbolji na trzistu da sve dobro prekontrolisu za gazdu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *