Ovo su vještine bez kojih 2020. nećete moći pronaći posao

Dodajte komentar

Na tržištu rada za četiri godine poslodavci će najviše cijeniti vještine kao što su sposobnost rješavanja problema, razmišljanje u kritičnim situacijima i kreativnost, kažu najbolji svjetski ekonomski stručnjaci.

Najbolji ekonomski stučnjaci koje okuplja Svjetski ekonomski forum donijeli su listu vještina koja će najviše cijeniti kod kandidata za posao u 2020. godini.

Svjetski ekonomski stručnjaci složili su se da će se tržište rada znatno promijeniti u narednim godinama pa se očekuje da se pojave i nove kategorije poslova. I upravo zato će se mijenjati i vještine koje moraju imati budući zaposleni.

Izvještaj “Budućnost posla” otkrio je kojih je to deset vještina.

skills

U odnosu na listu objavljenu za 2015. godinu prioriteti su se promjenili. Ipak na prvom mjestu kao najpoželjnija vještina je i dalje ostala sposobnost rješavanja problema . No prije godinu dana druga po redu vještina – koordiniranje poslova s drugima i rad u timu – u 2020. se nalazi na petom mjestu.

Na drugom mjestu liste za 2020. godinu je razmišljanje u kritičnim situacijama, zatim kreativnost, pa upravljanje ljudskim resursima, kordiniranje posla s drugima, emocionalna inteligencija (prvi put se našla na listi) zatim sposobnost procjenjivanja situacije i donošenja odluka, sposobnost pregovaranja i kognitivna fleksibilnost.

Predviđanja stučnjaka prvenstveno se baziraju na tehnološkom napretku, razvoju nanotehnologije, robotike, vještačke inteligencije, biotehnologije, 3D printa od kojih se očekuje da utiču ne samo određene, usko povezane industrije, već i cjelokupan način rada i proizvodnje.

Biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *