Koliko zarađuju američki menadžeri, ljekari i inženjeri?

Na listi najplaćenijih zanimanja u Sjedinjenim Američkim Državama prvih devet su iz medicinske struke, a na njoj suvereno vladaju anesteziolozi i hirurzi koji godišnje zarađuju skoro 250.000 dolara.

Anestziolozi su najplaćeniji u SAD, sa prosječnom godišnjom platom od 246.000 dolara, a odmah iza njih su hirurzi koji zarađuju 6.000 dolara manje.

Sljedećih 7 mjesta takođe pripadaju medicinskim stručnjacima, od oralnih i maksilofacijalnih hirurga, pa sve do psihijatara, čiji godišnji prihodi se kreću od 220.000 do 183.000 dolara.

Tek na 10. mjestu liste najplaćenijih poslova u SAD su „nemedicinski“ kadrovi, tačnije izvršni direktori, ali i oni su ovdje „autsajderi“, jer posle njih naredna četiri mjesta opet zauzima medicina.

Američki izvršni direktori u prosjeku godišnje inkasiraju 180.700 dolara, nešto više od pedijatara i zubara.

Zanimljivost je da, iako je pravilo da se plate ljekara i sestara bitno razlikuju, na listi najplaćenijih američkih poslova nalazi i posao medicinske sestre anestetičara, koja godišnje zaradi fantastičnih 159.000 dolara.

Inženjeri u oblasti energetike, arhitekte i građevinci u prosjeku zarade od 138.000 do 147.000 dolara, marketing menadžeri 137.000, koliko otprilike prihoduju i menadžeri u oblasti programerstva i informacionih tehnologija.

Još jedna zanimljivost su advokati, koji su „tek“ 22. na ovoj listi sa godišnjim prosekom od 133.000 dolara i nešto su „bogatiji“ od pilotai avioinženjera, kao i finansijskih menadžera koji inkasiraju oko 130.000 dolara godišnje.

Prema listi 30 najplaćenijih poslova u SAD koju je objavio BusinessInsider, više od polovine, tačnije 16 mjesta zauzimaju medicinski radnici, za kojima slijede menadžeri i inženjeri.

Bizlife

Check Also

Zašto prosječan investitor ispodprosječno zarađuje i kako to promijeniti?

Bliži se kraj ove, velikim dijelom, globalno užasavajuće godine. A ekonomska perspektiva ne izgleda sjajno. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *