Iznenađujuće jednostavna tajna uspjeha Elona Muska

Od PayPala do Tesle, Elon Musk ima jednu strategiju koja vodi do uspjeha. Možda bi i drugi preduzetnici trebalo da je primijene.

Ovih dana Musk je, ispred svoje kompanije, „Tesla motors” predstavio novi, jeftiniji model električnog automobila namenjen masovnom tržištu, a u prva 24 sata primila je više od 115.000 porudžbina, izvještavale su agencije. Mask ne posustaje. Mnogi preduzetnici radoznali su oko toga šta ga je učinilo toliko uspješnim. Čini se da rizikuje i pobjeđuje, čak i kada doživljava neuspjehe.

Autor sajta Inc.com pronašao je jednostavnu teoriju o Maskovom uspjehu, na sajtu Quora, koja se može primijeniti na sve.

„Šta omogućava Masku da započne i završi projekte koje drugi smatraju nemogućim? Ko-osnivač SpaceX-a Džim Kantrel (Jim Cantrell) smatra da nije važno da li ide protiv bankarskog  sistema (PayPal), ili protiv cijele vazduhoplovne industrije (SpaceX), ili protiv američke auto industrije (Tesla). Ne može da zamisli da NE uspijeva, i to je vrlo ključna stvar koja ga vodi do krajnjeg uspjeha… Kantrel objašnjava: „Ono što nas dvojicu razdvaja je, mislim, nedostatak da čak i zamisli neuspjeh. Znam to jer upravo zbog toga smo se razišli u kompaniji SpaceX. Došli smo do tačke gdje ja nisam mogao da vidim da uspijevamo, i otišao sam. On nije, i uspio je.

Sajt Inc.com izvodi zaključak: Morate da budete pripremljeni za uspjeh više nego što se pripremate za neuspjeh. To znači da treba da odredite završnicu prije nego što počnete. To dalje znači „rad unazad“ od svog konačnog uspjeha, na neki način odredite uspjeh, a onda se korak po korak vraćate do početka, određujete koje su vam aktivnosti potrebne.

Maskov krajnji cilj jeste da ljudi mogu da žive na više planeta. Šta je potrebno da se ovo ostvari? Priuštive, pouzdane rakete. Njegov revolucionarni SpaceX program je krajnje sredstvo. Naizgled fatalne nezgode i teškoće manje su slike u krupnom planu, ali funkcionišu samo kada imate master.

I zato on dobija.

Bizlife

Check Also

CKB i Podgorička banka pridružuju se i ove godine obilježavanju Nedjelje štednje

Crnogorska komercijalna banka AD Podgorica (CKB) i Podgorička banka AD Podgorica (Podgorička banka), članice OTP …

One comment

  1. Sjajni Elon Mask… Fantastična motivacija!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *