Izlazak Velike Britanije iz EU srušio bi funtu i euro

Dodajte komentar

Za Evropsku uniju 23. jun ove godine je “dan d” ,tada se stanovnici Velike Britanije izjašnjavaju na referendumu o izlasku iz EU ili ostanku u njoj.

Debata o članstvu te zemlje u EU je u toku, a prognoze, za sada, govore da će rezultat biti neizvjestan. Analitičari već spekulišu da bi i u slučaju istorijskog “ne”prvo bila uzdrmana finansijska tržišta.

Britanska funta bi oslabila od 15 do 20 odsto i povukla sa sobom i euro. To bi donelo mnoge probleme i Evropljanima i Britancima, a i nama. Kako za štediše tako i za privredu pa i za cijelu državu.

Ima li kišobrana odnosno kako se zaštititi u slučaju Breksita?

Kada se događaji odvijaju kao sada, švajcarski franak je najbolje utočište”, kaže Devid Blum, šef analitičkog odeljenja u HSBC.

U ovoj renomiranoj kući smatraju da će investitori da bi se spasli iznenađenja odlučiti da prodaju funte. U tom slučjau bi funte prešle i švajcarski franak. To bi Centralnu banku Švajcarske natjeralo da interveniše kako bi smirila ovu valutu i njen rast. Ukoliko pak većina Britanaca zaokruži “za“ Uniju, franak ne bi znatnije ni pao, a ni ojačao.

B92

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *