Hrvatska kompanija od imigranata zaradila 6 miliona eura

Tvrtka Tehnix iz Donjeg Kraljevca od migrantskog će talas koji je pogodio Evropu zaraditi čak šest miliona eura. Toliko, naime, iznosi vrijednost kontejnera za stanovanje za koje su primili – i ugovorili – narudžbe iz inosstranstva.

I dok je migrantski talas kamen spoticanja vlasti evropskih država te izaziva podijeljene reakcije u javnosti, za dio preduzetnika on se pokazao vrlo profitabilnim, piše Večernji list.

Pritom se ne misli na “lešinare”, i krijumčare ljudi – a prema podacima UN-ove Kancelarije za droge i kriminal oni godišnje zarade oko 150 miliona dolara – već na kompanije koje su u taj posao ušle kako bi popunile logističke potrebe i tako stvorile “imigrantsku industriju”.

Kompanija Tehnix, koja broji 320 zaposlenih u Donjem Kraljevcu, dok ih je s kooperantima više od 500, već se 25 godina bavi ekologijom, odnosno tehnologijom za upravljanje komunalnim otpadom i pročišćavanje otpadnih voda te proizvodnjom stambenih kontejnera, samo je nastavila saradnju s partnerima iz Njemačke, Austrije, Švajcarske i Luksemburga, no u tim su se državama okolnosti lani promijenile. Otkad se razbuktala kriza, narudžbe partnera iz tih država za kontejnere za stanovanje porasle više od 50 posto, kaže direktor kompabije Đuro Horvat. Sada je, zbog priliva izbjeglica, potražnja kontejnera u EU eksplodirala, dodaje.

Poslovni dnevnik

Check Also

Francuska želi cijeli EDF, planiranju nove nuklearke

Francuska vlada planira u potpunosti da preuzme proizvođača struje EDF (Electricite de France), najavila je …

Leave a Reply

Your email address will not be published.