Erste banka ponudila povoljne uslove za otkup stambenih kredita i refinansiranje ostalih zaduženja

2 komentara
Ilustracija

Erste banka je ponudila građanima otkup stambenih kredita po povoljnijim uslovima, uz znatno niže kamatne stope, sa rokom otplate do 30 godina i uz brojne prateće povoljnosti.

Postojeće stambene kredite kod drugih banaka moguće je refinansirati stambenim kreditom Erste banke kroz jednu od dvije ponuđene opcije – kredit sa promjenljivom kamatnom stopom i kredit sa fiksnom kamatnom stopom.

Trenutno najpovoljniji uslovi važe za stambeni kredit sa promjenljivom kamatnom stopom, gdje kamatne stope iznose nominalno od 3,99%+6M EURIBOR do 4,75%+6M EURIBOR u zavisnosti od boniteta klijenta. Fiksne kamatne stope za stambeni kredit kreću se u rasponu od 4,5% do 6,25%, u zavisnosti od ročnosti kredita i boniteta klijenta.

Erste kredit za otkup stambenih kredita sa promjenljivom i fiksnom kamatnom stopom

Iznos

u €

Rok NKS EKS Ukupan iznos

koji klijent plaća u €

Mjesečni anuitet u €
50.000 240 4,5%+6M EURIBOR 4,66% 75.918,63 316,32
50.000 240 5,5% 5,71% 82.547,18 343,94

Kako bi što većem krugu građana bio omogućen pristup stambenim kreditima, dozvoljeno je udruživanje mjesečnih primanja članova domaćinstva,

Direktor Sektora stanovništva u Erste banci, Relja Đurović kazao je da se ovaj kredit , osim za refinansiranje stambenog kredita, može iskoristiti i za kupovinu novog stana.

– U tom slučaju je uslov učešće od barem 10% od vrijednosti kredita. Ovo posebno naglašavam jer učešće može biti barijera u finansijskim okolnostima kojima smo svi svjedoci. Erste banka je još prije dvije godine prepoznajući taj uslov kao značajan za relaksaciju klijenata bila prva banka koja je učešće sa tada minimalnih 20 u zavisnosti od banke do banke korigovala na 10 posto – kazao je Đurović.

Učešće, sa druge strane nije potrebno, ukoliko klijenti obezbijede adekvatan zamjenski kolateral prihvatljiv za banku.

Dodatna pogodnost je i činjenica da banka do kraja 2016. godine u cjelosti preuzima trošak izrade procjene ili revizije procjene vrijednosti nekretnine koja se koristi kao garancija. Povoljnost je i što polisa životnog osiguranja, ako je uslov za kredit, ne mora pokrivati kompletan iznos kredita, što znači i nižu premiju koju klijent plaća osiguravajućoj kući.

Erste banka je unazad nekoliko godina konstantno ostvarivala izuzetno visok nivo kvaliteta poslovanja. U svijetlu činjenice da smo oformili stabilnu bazu od oko 80.000 klijenata i da smo optimizovali cijenu izvora sredstava, u mogućnosti smo da ponudimo građanima vjerovatno najpovoljnije stambene i kredite za refinansiranje na tržištu Crne Gore danas. Da smo uradili dobru stvar koja je na liniji očekivanja i potreba tržišta, potvrđuju podaci o jako pozitivnim reakcijama i interesovanju brojnih građana, koje dobijamo već nekoliko dana“, rekao Đurović

Svenamjenski kredit

Erste banka je inovirala i svenamjenski kredit, koji se može koristiti i za refinansiranje postojećih kratkoročnih i srednjoročnih obaveza. Svenamjenskim kreditom građani mogu refinansirati svoje i obaveze članova svog domaćinstva za kredite, lizing, prekoračenja po računu, kreditne kartice, kao i sve ostale finansijske obaveze.

Osim što mogu refinansirati postojeće obaveze, korisnici svenamjenskog kredita mogu dodatna sredstva podići u gotovini, shodno svojim potrebama i bonitetu. Novi klijenti koji nemaju zaduženja za refinansiranje mogu podići kompletan iznos kredita u gotovini. Svenamjenski krediti odobravaju se po kamatnoj stopi od 6,7% do 6,9%,a maksimalni rok otplate od 120 do 180 mjeseci u zavisnosti od toga da li je obezbijeđen hipotekom ili nije. Maksimalan iznos ovih kredita je 50.000 eura.

Na primjeru bi to izgledalo ovako:

Iznos

u €

Rok Hipoteka NKS EKS Ukupan iznos

koji klijent plaća u €

Mjesečni anuitet u €
15.000 120 Ne 6,9% 7,25% 20.806,98 173,39
50.000 180 Da 6,7% 7% 79.392,54 441,07

Standardni maksimalni iznos svenamjenskog kredita bez žiranata je 15.000 eura, a može biti korigovan u zavisnosti od boniteta i kategorije klijenta.

Ono što smo prepoznali kao povoljnost za klijente je da ih nismo ograničavali sa gotovinom jer kroz ovaj program mogu podići kompletan iznos po ovim kamatama u gotovini. U sklopu kampanje koja traje do 30. juna od povolnosti smo obezbijedili betz obzira na kreditnu sposobnost pola plate dozvoljenog prekoračenja dok se kod stambenih kredita to kreće do jedne plate za dozvoljeno prekoračenje na kreditnoj kartici. Naša kreditna ponuda je revidirana i za sve ostale proizvode. Tu posebno naglašavam adaptacijske kredite, kredite za pripremu turističke sezone, hipotekarne kredite i kreditne kartice – kazala je Danijela Vukoslavović, zamjenica direktora Sektora stanovništva.

Besplatna aktivacija Erste NetBankinga novim klijentima

Svim novim klijentima uz ove kredite, banka nudi besplatnu aktivaciju elektronskog bankarstva Erste NetBanking, kao i dozvoljeno prekoračenje po tekućem računu i limit na MasterCard kreditnoj kartici u visini od jedne zarade za stambeni kredit, a pola zarade za svenamjenski kredit.

EURIBOR negativan

Govoreći o stopi EURIBOR-a, Đurović je kazao da je on oko godinu dana negativan te nikad nije bio niži.

Prve procjene su da trend promjene EURIBORA ne bi u skorijem periodu trebalo da pokaže njegov rast, odnosno, vraćanje prvo ka nuli pa onda ka njegovoj pozitivnoj vrijednosti koja ga je karakterisala godinama – kazao je Đurović.

 

 

 

 

Podijeli ovaj članak
2 Komentara

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *