Saudijska Arabija se sprema za sumrak naftnog doba

Saudijska Arabija se sprema za sumrak naftnog doba stvaranjem najvećeg državnog investicionog fonda na svijetu u kojem će biti najvrijednija imovina te zemlje.

Zamjenik saudijskog prijestolonasljednika Muhamed bin Salman rekao je da će Javni investicioni fond (Public Investment Fund) kontrolirati 2.000 milijardi dolara i pomoći da se ta zemlja odvikne od zavisnosti od nafte.

Salman je rekao da će u okviru te strategije biti prodate akcije u državnoj naftnoj kompaniji Aramco koji će biti transformisan u industrijski konglomerat. Prva prodaja akcija mogla bi se dogoditi sljedeće godine, kada se planira prodaja pet odsto akcija.

Salman je rekao da je namjera vlasti u Rijadu da diverzifikuje investicije, kako za 20 godina privreda Saudijske Arabije ne bi zavisila uglavnom od nafte.

Navodi se da će prodajom Aramka, saudijski državni fond moći da kupi Apple, Google, Microsoft i Berkshire Hathaway, četiri najveće kompanije koje su na berzama.

Salman je rekao da taj fond već ima akcije u Saudi Basic Industries Corp, najvećoj bliskoistočnoj kompaniji koja je na berzama i najvećoj saudijskoj banci National Commercial Bank, a takođe je aktivan i u inostranstvu.

Bez sumnje, to će biti najveći fond na svijetu. To će se dogoditi čim Aramko izađe na berzu”, dodao je Salman.

Check Also

Fejsbukova kriptovaluta ima novo ime: Diem umjesto Libra

Diem umjesto Libra: kriptovaluta, koju uglavnom podržava Facebook ima novo ime kako bi naglasila svoju …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *