Marriott pobijedio Kineze u borbi za preuzimanje Starwooda

Bitka za preuzimanje američkog hotelskog lanca Starwood vrijedna više milijardi od konkurenta Marriott je pri kraju.  Drugi ponuđač kineski osiguravatelj AnBang u četvrtak je, iznenađujuće, povukao svoju kontraponudu vrijednu 14 milijardi dolara (12,3 milijardi eura).

Sada je Marriottu otvoren pui da kupi hotelskog operatera Sheratona i Westina i uzdigne se u svjetskog lidera sa ukupno oko 5.700 hotela.

Ranije, obje zainteresovane strane su u nadmetanju za Starwood stalno povećavale svoje ponude.  Sada dioničari obje američke kompanije treba da glasaju 8. aprila o spajanju.

Zbog spekulacija oko različitih tržišnih razmatranja, konzorcijum je odlučio da odustane od ponude, saopštio je AnBang.

Ostali detalji nisu objavljeni, što je izazvalo spekulacije o motivima. Prema pisanju medija, kinesko tijelo za nadzor osiguranja moglo bi imati primjedbe na preuzimanje.

Starwood je prošle prihvatio ponudu Marriotta vrijednu oko 13,6 milijardi dolara, ili oko 75 dolara po dionici. Ubrzo nakon toga, međutim, AnBang konzorcijum, koji uključuje i podružnice J.C.Flowers i Primavera Capital povećao je ponudu.

Lanac Marriott uključuje hotele kao što su Ritz-Carlton, Bvlgari, Renaissance, Fairfield i Courtyard.

Indikator

Check Also

Prezentacija programa prestižnog univerziteta SRH Berlin University of Applied Sciences

Agencija International Student Exchange Montenegro (ISEM) iz Podgorice domaćin je brojnim prestižnim obrazovnim institucijama iz …

Leave a Reply

Your email address will not be published.