Dolar oslabio nakon poruka predsjednice FED-a Janet Yellen

Dodajte komentar

Na svjetskim valutnim tržištima kurs dolara prošle nedjelje je oštro pao nakon poruke predsjednice američke centralne banke Janet Yellen da treba biti oprezan po pitanju povećanja kamatnih stopa. Kurs dolara prema japanskoj valuti pao je prošle nedjelje 1,2 posto, na 111,65 jena.

 Američka je valuta oslabila i prema evropskoj, pa je cijena eura skočila 2 posto, na 1,1390 dolara, a u jednom je trenutku dosegnula i 1,1437 dolara, najviši nivo u više od pet mjeseci.
Euro je ojačao i u odnosu na japansku valutu, pa mu je kurs porastao 0,8 posto, na 127,25 jena.
Američka je valuta bila pod pritiskom od utorka kada je predsjednica Feda Janet Yellen poručila da treba biti oprezan u vezi povećanja kamatnih stopa jer su globalni rizici i dalje prisutni, uključujući nesigurnost u vezi rasta kineske ekonomije i niskih cijena nafte.
Nakon njenih izjava ulagači su zaključili da neće biti povećanja kamata već u aprilu, što je nedavno sugerisalo nekoliko funkcionera Feda, možda tek u junu.
Zbog toga je u četvrtak dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, skliznuo na najniži nivo u pet i pol mjeseci, na 94,319 bodova.
U završenom prvom kvartalu američka je valuta oslabila više od 4 posto u odnosu na košaricu najznačajnijih svjetskih valuta, što se pripisuje previranjima na globalnim tržištima i opreznim izjavama predsjednice Feda Yellen u vezi povećanja kamata.
Ipak, u petak se, nakon boljih nego što se očekivalo podataka s američkog tržišta rada, pritisak na dolar ublažio.
U martu je u SAD-u otvoreno 215.000 novih radnih mjesta, nešto više od očekivanja, pri čemu su prosječne plate po satu na godišnjem nivou porasle za 2,3 posto, nakon 2,2-postotnog rasta u februaru.
Ti podaci navode na zaključak da ekonomija stabilno raste, bez rizika od jačanja inflacije.
To sigurno nisu podaci koji bi podržali blaže stavove Feda po pitanju kamata, pa bi se zbog toga slabljenje dolara moglo usporiti“, kaže Shahab Jalinoos, strateg u banci Credit Suisse.
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *