Utvrđeni prijedlozi zakona o računovodstvu i reviziji

Dodajte komentar

Vlada je na današnjoj sjednici, u okviru usaglašavanja sa pravnom tekovinom Evropske unije (EU), utvrdila prijedloge zakona o računovodstvu i o reviziji.Kako se navodi u saopštenju, prijedlogom Zakona o računovodstvu predviđa se unapređenje postojeće legislative iz oblasti računovodstva, transparentniji sistem finansijskog izvještavanja i bolja kontrola finansijskih izvještaja.

Dodaje se da se predviđenim zakonskim rješenjem uređuje i oblast procjene vrijednosti u skladu sa najboljom međunarodnom praksom.

U saopštenju se kaže da je prijedlogom Zakona o reviziji ostvareno njegovo razdvajanje od Zakona o računovodstvu, čime se omogućava preciznije definisanje svih odredbi, kao i lakše praćenje usaglašenosti sa eventualnim izmjenama EU direktiva iz oblasti revizije.

Predviđeno je unapređenje sistema izdavanja licenci za ovlašćene revizore i dozvola za obavljanja revizije revizorskim društvima, kao i njihovo oduzimanje“, saopšteno je iz Vlade.

Navodi se da se Zakonom obavezuju ovlašćeni revizori i društva za reviziju na dostavljanje godišnjeg Izvještaj o transparentnosti, kojim će se, dodaje se, lakše steći uvid u njihov rad, kapacitete i nezavisnost prilikom obavljanja revizije.

Prijedogom je predviđeno osnivanje Savjeta za reviziju, kao savjetodavnog tijela u oblasti revizije, dok je nadzor nad radom ovlašćenih revizora i društava za reviziju povjeren Ministarstvu finansija“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Vlada, radi stvaranja uslova za sprovođenje novog Zakona o bezbjednosti hrane, kao i daljeg i potpunog usaglašavanja sa pravnom tekovinom EU, donijela uredbe o mjerama za sprječavanje trihinele kod ljudi, o posebnim zahtjevima higijene za proizvode životinjskog porijekla i o higijeni hrane.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *