Uhapšeni stečajni upravnik Duvanskog i izvršni direktor Zetagradnje

1 komentar

Stečajni upravnik ,,Duvanskog kombinata“ Veselin Raičević i izvršni direktor firme ,,Zetagradnja“ Miloš Stojanović uhapšeni su juče po nalogu Specijalnog tužilaštva zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja. Kako Pobjeda piše, Raičević i Stojanović saslušani su pred tužiocem, nakon čega im je određeno zadržavanje do 72 sata nakon čega će biti privedeni sudiji za istrage Višeg suda u Podgorici. Zasada nije saopšteno zašto se terete Raičević i Stojanović, ali se nezvanično saznaje da je riječ o poslovima nakon što je, maja 2010. godine, uveden stečaj u DKP.

Kako pišu Dnevne novine u današnjem broju, izviđaj u ovom predmetu započet je nakon što je Udruženje za zaštitu manjinskih akcionara DKP-a, koje zastupa Žarko Knežević, podnijelo krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici protiv stečajnog upravnika fabrike Veselina Raičevića. Prijavu su podnijeli sredinom 2013. godine, a kasnije je i proširili na članove tenderske komisij e za prodaju DKP-a. Manjinski akcionari su u prijavi ODT-u naveli da je Raičević, kao stečajni upravnik DKP-a, prije dostavljanja plana reorganizacije i dostavljanja plana od Privrednog suda prodao cjelokupnu imovinu DKP-a Zetagradnji za 13,2 miliona, te tako, kako su naveli, zloupotrijebio svoja ovlašćenja i nanio štetu manjinskim akcionarima.

Izviđajnim radnjama rukovodi tužiteljka Stojanka Radović, a prema saznaju DN, izvjesno je podnošenje naredbe za sprovođenje istrage.

Imovina DKP-a u stečaju prodata je 2010. godine firmi Zetagradnja za ukupno 13,216 miliona eura što je upola manje od iznosa na koji je DKP bio procijenjen. Kupoprodajna cijena je dodatno istanjena kupoprodajnim ugovorom i aneksima po kojima je DKP preuzeo obavezu da kupcu plaća godišnju kamatu na kredit od osam odsto godišnje, priznao troškove rušenj a kupljenih objekata u iznosu od sedam miliona, kao i plaćanj e penala u iznosu od 98.000 eura mjesečno, odnosno 1,17 miliona godišnje, za to što fabrički pogoni nijesu izmješteni.

Tako je Zetagradnja za 42.656 kvadrata zemljišta i 20.295 kvadrata poslovnog prostora DKP-a, od ukupne kupoprodajne cijene platila 7,3 miliona, jer je oslobođena plaćanja iznosa od 5,9 miliona zbog kašnjenja sa preuzimanjem nekretnina, kamata na ranije uplaćeni iznos i troškova rušenja.

Naime, prema osnovnom ugovoru prodavac, odnosno država priznala je Zetagradnji troškove koji nastanu isplatom prve i ostalih rata prije primopredaje nekretnina od osam odsto godišnje na kredit te kompanije kod poslovne banke. Prema obračunu ovlašćenog revizora, ta obaveza je iznosila 2,63 miliona eura, za koliko je umanjen iznos koji Zetagradnja treba da plati.

Drugim aneksom ugovora DKP se obavezao da je za svaki mjesec zakašnjenja sa primopredajom nepokretnosti nakon isteka roka od 1. marta 2013. Zetagradnji za naknadu štete i izgubljenu dobit dužan mjesečno 98.000, a ta šteta je trajala do 30. aprila 2015. i iznosila je 2,55 miliona, dok su troškovi rušenja iznosili 700.000. Nakon obračuna, Zetagradnj a j e isplatila posljednju ratu za kupovinu imovine DKP-a u iznosu od 98,3 hiljade eura.

Stečajni postupak nad DKP-om je pokrenut 25. maja 2010. na predlog Elektroprivrede, zbog duga za struju od 98.000 eura, s tim što je DKP kao stečajni dužnik blagovremeno podnio sudu izjavu o namjeri reorganizacije u toku trajanja stečajnog postupka. Po Zakonu o insolventnosti privrednih društava stečajni upravnik nije mogao da proda imovinu preduzeća ukoliko je dužnik podnio izjavu o namjeri da izrši plan reorganizacije. U međuvremenu, DKP je likvidiran i formina je fimra pod nazivom Novi duvanski kombinat. Na taj način manjinski akcionari koji posjeduju čak 49 posto akcija istjerani su iz igre.

Predstavnici Vlade, glavnog grada i arapske kompanije BMJ Industries su 15. februara potpisali ugovor o upravljanju Novim duvanskim kombinatom. Ulaskom u ovaj aranžman, investitor se obavezao da uloži ukupno 20 miliona eura: dva za obrtna sredstva i 18 za izgradnju novog objekta u roku od jedne godine. U međuvremenu će preuzeti upravljanje Novim duvanskim kombinatom u objektima starog, bankrotiranog Duvanskog kombinata Podgorica i reparirati postojeće mašine i opremu.

CdM

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *