Snažan rast Turske ekonomije

Turska ekonomija prošle godine poraslo je četiri posto, izvijestio je u četvrtak državni zavod za statistiku, a posebno je snažan rezultat zabilježen u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca.U četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju aktivnosti su porasle 5,7 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije. U prethodnom su tromjesečju na godišnjem nivou uvećane 3,9 posto.

U 2014. turska ekonomija je porasla 2,9 posto.

Novi podaci ublažili su zabrinutost da će niz terorističkih napada u posljednje vrijeme teško uzdrmati turizam, ključnu granu turske privrede. Analitičare zabrinjava i nedosljednost turske ekonomske politike, ali i ekonomske posljedice sukoba s Rusijom zbog rušenja ruskog vojnog aviona u novembru 2015.

“Ekonomija je ponovo porasla i u posljednjem tromjesečju uprkos političkoj neizvjesnosti, napetosti u odnosima s Rusijom i talasu terorizma“, konstatovao je glavni ekonomista BGD Partnersa u Istambulu Ozgur Altug. “Brojke su potvrdile otpornost turske ekonomije na šokove“, dodao je.

Ekonomski izgledi za tekuću godinu mogli bi biti prožeti većom dozom neizvjesnosti, s obzirom na očekivani nepovoljan uticaj na turizam niza samoubilačkih napada u Istambulu i Ankari, za koje su okrivljeni džihadisti i kurdski militanti. U februaru je broj dolazaka stranih gostiju smanjen 10,32 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavilo je u utorak ministarstvo kulture i turizma.

Ulagače dodatno zabrinjava visoka inflacija, koja je u februaru dosegnula 8,8 posto, te neizvjesnost u pogledu nove čelne osobe turske monetarne politike, nakon što u aprilu istekne mandat sadašnjeg guvernera Erdema Bascija.

Check Also

Potop cijena smještaja na hrvatskoj obali

Cijene iznajmljivanja apartmana i kuća za odmor na hrvatskoj obali Jadrana drastično su niže u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *