Komercijalna banka prošle godine zabilježila gubitak

Dodajte komentar

Komercijalna banka je za prošlu godinu iskazala gubitak od 6,3 milijarde dinara, ali nakon pokrića kreditnih gubitaka u 2015. godini, prvi kvartal tekuće godine završava sa ostvarenom dobiti od gotovo 1,5 milijardi dinara, saopšteno je iz te banke.

Na gubitak u prošloj godini, najviše je uticalo čišćenje aktive, odnosno ispravka vrijednosti problematičnih kredita u iznosu od gotovo 13 milijardi dinara, čime je podignuta pokrivenost loših kredita na preko 71 odsto.

I pored minusa u 2015, stabilnost banke je čvrsto obezbijeđena zahvaljujući rezervama od 25 milijardi dinara, koje su na kraju prošle godine za 7,2 milijardi dinara veće od ukupno potrebnih rezervacija za procijenjene gubitke po propisima NBS.

Adekvatnost kapitala iznosi 22,7 odsto, što je znatno više od propisanih 12 procenata i više nego što je prosjek bankarskog sektora, navodi se u saopštenju.

Banka 2016. godinu započinje sa “očišćenom aktivom” od kreditnog i drugih rizika, i u narednom periodu će ostati fokusirana na održavanje stabilnosti poslovanja i reputacije, podizanje vrijednosti banke uoči privatizacije i održiv rast poslovanja i profitabilnosti.

Komercijalna banka na bankarskom tržištu Srbije ima udio od preko 13 odsto, povjerenje joj je ukazalo više od 900.000 klijenata, a nivo štednje je početkom 2016. dostigao rekordnih 1,6 milijardi eura, navodi se u saopštenju.

Među akcionarima Banke najveći je Republika Srbija, a slijede Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), IFC, DEG, Swedfund…

Kamatica

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *