Kad zaključe stečaje znaće se koliko se država namirila

Dodajte komentar

Iznos kojije država naplatila od stečaja u kompanijama kojimaje dala garancije znaće se kad se postupci okončaju u Privrednom sudu, kazao je premijer Milo Đukanović odgovarajući u okviru Premijerskog sata na pitanje nezavisnog poslanika Mladena Bojanića.

Bojanić je pitao koliko je država naplatila iz stečaja KAP-a, Željezare, Rudnika boksita, Pobjede, Fabrike elektroda Piva, Mi Rai, Lenke i Melgonije Primorka, kojima je od 2010. do 2014. platila 181 milion eura garancija.

Privredni sud će donijeti rješenje o diobi nakon što stečajni upravnici finaliziraju formiranje stečajne mase i podnesu nacrt rješenja za glavnu diobu. Tada ćemo precizno znati koliko je država namirila kao povjerila,  rekao je premijer.

Bojanić je odgovorio da ne spori potrebu države da pomogne privredi, ali ne tako što novac daje kompanijama koje nijesu mogle da ga vrate. Sve su se, dodao je, pokazale neefikasnim i završile su u stečaju.

Ko je za to odgovoran? Da li je bilo kontra garancija i šta su radili Komisija za kontrolu državne pomoći i resorna ministarstva? Obaveza Komsije je da kod svake državne pomoći, a to su i garancije, preispita dokumentaciju, procijeni podobnost kompanije i u naknadnoj kontroli isprati trošenje novca,  kazao je Bojanić i dodao da zna da država neće ni euro naplatili iz stečajnih postupaka. Đukanović je uzvratio da razumije njegov gnijev i dodao da je Bojanićev i interes dijela njegovih istomišljenika bio da ove kompanije prestanu da rade.

Vi i dio vaših istomišljenika ste radili sve da ove kompanije prestanu da rade. Željeli ste da desetkujete rezultate rada Vlade. Mi smo imali druge interese. One i danas rade i mislimo da je to jako dobro za ekonomsku budućnost Crne Gore, ocijenio je Đukanović i podsjetio da je KAP, u godini kada mu je Vlada izdala garancije, zapošljavao 1,5 hiljada ljudi, proizveo 302 i izvezao 270 hiljada tona, što je predstavljalo 45 odsto ukupnog izvoza.

KAP i danas radi, proizvodi 3,2 hiljada tona mjesečno, priprema se za investiciju od 70 miliona za inoviranje proizvodnog programa i smatram da će biti perspektivna industrija. Kada ste se zalagali da Željezara prestane da radi ona je zapošljavala 1.460, a danas 360 radnika, proizvodi, ima 12 miliona eura investicija i planira još 24 miliona, sa perspektivom da zaposli 550 ljudi – kazao je Đukanović.

Bojanić je kazao da nije korektno da ga premijer opružuje da se zalagao za likvidaciju ove kompanije već samo za drugačiji način pomoći i ocijenio da Đukanović nije spasio KAP.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *