SIPA ušla u Agenciju za bankarstvo Republike Srpske

Dodajte komentar

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) upali su jutros u Agenciju za bankarstvo RS, Investicionu-razvojnu banku RS i „Bobar Autosemberiju“- članicu Bobar grupacije, saznaje poslovni portal Capital.ba.

Pripadnici SIPA-e ovu akciju sprovode u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova RS.

Novinar CAPITAL-a sa lica mjesta javlja da su inspektori SIPA-a zajedno sa policajcima jutros oko osam časova ušli u IRB i Agenciju za bankarstvo, a akcija još traje.

Akcija kodnog naziva „Lavina“ sprovodi se po nalogu Tužilaštva BiH, a uhapšeno je više osoba osumnjičenih da su „Bobar banku“ i bankarski sektor za oko 123 miliona KM i na taj način nanijeli štetu bankarskom sistemu i finansijskom statusu BiH.

Sprovedena je odlučna akcije Tužilaštva BiH i SIPA koja je rezultat višemjesečne detaljne istrage krivičnih djela djela i nezakonitosti vezanih za Bobar banku, niz povezanih pravnih osoba iz grupacije Bobar i bankarski sektor. U ranim jutarnjim satima, realizovana je akcija po nalogu Tužilaštva BiH u kojoj učestvuje više desetina pripadnika SIPA uz podršku MUP RS“, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Slobode je lišeno više osoba, a uporedo sa lišenjima slobode vrše se i pretresi osumnjičenih.

Navedene osobe osumnjičene su da su kao grupa pripadnika međusobno povezanog i organizovanog zločinačkog udruženja, djelujući u međusobnom dogovoru, počinili niz nezakonitosti u poslovanju Bobar banke, prvenstveno u dodjeli kredita u višemilionskim iznosima, kao i nezakonitih bankarskih garancija za razne poslove, uz kršenja procedura i garancija propisanih Zakonom o bankama RS, te su na taj način nanijeli štetu i omogućili sticanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od oko 123 miliona KM (navedeni iznos dostiže više od 10 deset budžeta svih institucija BiH“, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da su počinioci davali kredite i bankarske garancije bez poštivanja zakonom propisanih procedura, plasirane preduzećima i privrednim subjektima različitih vlasnika koji su povezani ili su suvlasnici Bobar banke, te su znali da se naplata sredstava neće moći realizovati i da su korištene nezakonite garancije, te da će nastupiti šteta, koja će uzrokovati stečaj navedene banke i ozbiljne potrese u bankarskom sektoru BiH.

Ovakve nezakonite aktivnosti nanijele su veliku štetu kreditnom rejtingu naše zemlje i dovele do toga da se MMF aktivno uključi u analizu dešavanja u bankarskom sektoru. Takođe, ovakvim aktivnostima su ugroženi depoziti različitih pravnih i fizičkih osoba, koji su bili deponovani u Bobar banci, uključujući sredstva gradova, opština, preduzeća, zdravstevnih zavoda, PIO fondova, elektroprivreda, fizičkih osoba te je nanesena višemilionska šteta Agenciji za osiguranje depozita BiH“, navodi se u saopštenju.

Akciji je prethodila duga i temeljna istraga i prikupljanje dokaza, te će se istraga nastaviti u pravcu podizanja optužnice protiv odgovornih osoba, a istraga obuhvata i druge osobe koje nisu lišene slobode.

Osobe lišene slobode osumnjičene su za krivična djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom zloupotreba ovlaštenja u privredi , zatim organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, pranje novca i falsifikovanje ili uništavanje službene isprave.

Tužilaštvo BiH, SIPA i partnerske policijske i bezbjednosne agencije provešće sve potrebne aktivnosti u borbi protiv krivičnih djela finansijskog kriminala, kojima se ostvaruje nezakonita imovinska korist u velikim iznosima za počinioce i kojima se ugrožava bankarski sektor i finansijski i monetarni sistemi i stabilnost Bosne i Herceogovine“, dodaje se u saopštenju.

Capital.ba: M. Čigoja

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *