Njemci strahuju od negativnih kamata na štednju

Dodajte komentar

Njemačka centralna banka je zabrinuta zbog mogućeg uvođenja negativnih kamata i na depozitne račune štediša u bankama. To je izjavio član upravnog odbora Bundesbanke Andreas Dombret.

Banke i štedionice sa kojima sam razgovarao žele da urade sve kako bi to izbjegle“, rekao je Dombret za online izdanje njemačkog lista Špigl.  “Međutim, što duže potraje aktuelna situacija sa kamatnim stopama, veća je mogućnost da će banke prebaciti teret negativnih kamatnih stopa na klijente“, naveo je on, dodajući da Bundesbanka, kao nadzorno tijelo, ne želi da govori bankama šta da čine, jer svaka banka i štedionica moraju samostalno da donesu odluke.

U nastojanju da podigne hronično nisku inflaciju u eurozoni, Evropska centralna banka je ovog mjeseca srezala referentnu kamatnu stopu na nula odsto, dok je kamatu na depozite banaka položene kod ECB-a snizila na minus 0,4 odsto. Bundesbanka se otvoreno protivi ECB-ovoj odluci da ključne kamate tako dugo drži na niskom nivou. Budući da niske kamatne stope ne nude nikakve podsticaje štedišama i nagrizaju profitabilnost banaka, Dombret kaže da su “mnoge banke već povećale provizije klijentima ili razmišljaju o njihovom povećanju“, što bi se, kako je rekao, moglo dogoditi u segmetnu podizanja novca, izdavanja kartica i drugih usluga.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *