Ljekari počinju štrajk 5. aprila ako im se ne povećaju plate

Dodajte komentar

Predsjednik Sindikata doktora medicine Kliničkog centra Crne Gore Predrag Bajić kazao je za “Dan” da će ljekari u specijalističkim ambulantama Poliklinike od 5. aprila svakodnevno obustavljati rad, ukoliko ministar zdravlja Budimir Šegrt ne ispuni zahtjev za povećanje koefcijenata do 20 odsto.Bajić je istakao da je štrajk ljekara legitiman i poslednji način borbe za zaustavljanje dalje degradacije struke. On je rekao da su juče uputili dopis menadžmentu KCCG i najavili svakodnevnu obustavu rada u ambulantama Poliklinike KCCG, počev od narednog utorka. Podrška zahtjevima doktora medicine stigla je u pisanoj formi od kolega iz 33 zdravstvene ustanove

Očekujemo podršku iz svih zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori. Hirurški kolegijum KCCG kao i 950 doktora medicine u Crnoj Gori traže od ministra zdravlja Budimira Šegrta da se izjasni da li je preuzeo bilo kakve aktivnosti usmjerene na ispravljanju greške u Zakonu o zaradama u javnom sektoru, kojim su doktorima medicine dodijeljeni koeficijenti zarade koji apsolutno ne odgovaraju nivou kvalifikacije, složenošću i odgovornošću posla. Na skali koeficijenata od 2,6 do 32 doktori medicine su svrstani na samo začelje sa koeficijentima u rasponu od 6,2 do 8,8, znatno iza koeficijenata vladinih i opštinskih činovnika, a mi tražimo od 12 do 20 odsto. Ovakav odnos prema zdravstvenom sistemu dovodi po potpune degradacije zdravstva koje je i sada prema evropskom potrošačkom indeksu najzaostalije od 35 evropskih zemalja,” ističe Bajić.

On naglašava da ignorisanje doktora medicine od strane zdrastvenog sistema neće donijeti ništa dobro.

Iako je Šegrt na sastanku sa Hirurškim kolegijumom KCCG u prisustvu menadžmenta KCCG obećao da će maksimalno odgovorno razmotriti sve primjedbe sadržane o Zakonu o zaradama o javnom sektoru kao i finansijsku analizu sprovedenu od strane Hirurškog kolegijuma nije se oglasio nikakvom povratnom imformacijom. To sigurno nije način za prevazilaženje problema, već vodi njegovom zaoštravanju. Šegrt bi trebalo da zna da strpljenje kao dobra osobina ima svoje granice”, kaže Bajić.

Dva granska sinidkata započela su prije dvije sedmice pregovore sa ministrom Šegrtom oko potpisivanja novog Granskog kolektivnog ugovora, kojim traže povećanje plata do 15 odsto, preko koeficijenta obračuna zarada. Oni su protekle sedmice zatražili da se za veće plate opredijeli dodatnih 3.000.000 eura, ili neće potpisati granski kolektivni ugovor.

Bajić navodi da strukovni Sindikat doktora medicine sa 737 registrovanih članova jedini autentično zastupa interese doktora medicine u Crnoj Gori i on je adresa sa kojom Šegrt i predstavnici Vlade, koji su kreatori Zakona o zaradama u javnom sektoru, treba da razgovaraju.

“Sindikati sa kojima se pokušava potpisati Granski kolektivni ugovor nijesu reprezent doktora medicine i nemaju sposobnost da se izbore za njihova prava što pokazuje činjenica da je u njihovom članstvu, trenutno, manje od 60 doktora medicine“, naglasio je Bajić.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *