Do 2020. godine roboti će oteti posao poreznicima, građevinarima, dostavljačima…

Dodajte komentar

Roboti će početi masovno zamjenjivati ljudsku radnu snagu puno ranije nego što se to očekivali – već 2020. godine, navodi se u izvještaju Korejske informativne službe za zapošljavanje (KEIS).

Napredak u razvoju robotike i računarstva koji bilježimo posljednjih godina, upućuje na to da bi roboti uskoro mogli postati dovoljno “pametni” za obavljanje mnogih poslova.

Roboti već sada zauzimaju svoje mjesto u mnogim fabrikama, a napredak tehnologije upućuje na to da bi čak nekoliko stotina različitih vrsta poslova mogla zauzeti “vještačka inteligencija”.

Najugroženija su radna mjesta na kojima se ponavljaju rutinski zadaci, pa su u izvještaju na vrhu ljestvice smještena zanimanja:

1. Građevinski radnik

2. Mesar

3. Radnik obezbjeđenja

4. Dostavljač

5. Čistač

6. Fabrički radnik

7. Poreski administrator

8. Đubretar

S druge strane, za sada nisu ugroženi poslovi u kojima je potreban veći stepen kreativnosti poput umjetnika, fotografa, pisaca, kompozitora i muzičara, vizažista, modnih dizajnera, pjevača i glumaca, prenosi Index.hr.

Iako bi “robotizacija” mogla privremeno uzdrmati tržište rada, stručnjaci smatraju da će ovakav trend dugoročno imati pozitivne učinke, jer će ljude skloniti od teških fizičkih poslova, dok će donošenje odluka i dalje biti zadatak ljudi.

To je korisno za ljude, jer možemo izbjeći težak fizički rad i koncentrisati se na ono što je važnije – donošenje odluka”, kaže Park Ka-Jeul, istraživač KEIS-a.

Prema ranije objavljenim procjenama Svjetskog ekonomskog foruma za 15 vodećih zemalja svijeta, robotizacija i uvođenje vještačke inteligencije koja bi zamijenila ljudsku radnu snagu mogli bi u sljedećih pet godina rezultirati gubitkom više od pet miliona poslova.

Prema njihovim procjenama, dva miliona poslova biće otvoreno, dok će 7,1 miliona radnih mjesta zamijeniti tehnološka rješenja, ili će postati nepotrebna.

To će dovesti do velikih promjena na tržištu rada pa će čak 65 odsto današnjih osnovnoškolaca, raditi u zanimanjima koja sada ne postoje.

Izvor: Ekonomske vesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *