Deutsche Bank finansijski savjetnik za prodaju NLB-a

Dodajte komentar

Nadzorni odbor Slovenačkog državnog holdinga (SDH) dao je sinoć saglasnost Upravi Nove ljubljanske banke da sklopi ugovor sa finansijskim savjetnikom za prodaju banke, izvještava Delo pozivajući se na neslužbene izvore. Finansijski savjetnik je, prema informacijama ovog lista, Deutsche Bank.
Slovenija mora u skladu s obavezama prema Evropskoj komisiji privatizirirati NLB do kraja 2017. Koliki udio NLB će se prodavati i kakav će biti proces prodaje još nije odlučeno.

Važeća strategija za upravljanje kapitalnim investicijama države predviđa da država putem javne ponude dionica proda 75-postotni udio, zadržavajući jednu četvrtinu udjela. Pritom nijedan privatni vlasnik ne bi smio prestići državni udio.

Međutim, u pogledu ovog pristupa javlja se niz problema, jer je SDH najavio da će vlada radi povećanja prihoda od prodaje predložiti proširenje prodajnih mogućnosti. Vlada je za ljeto najavila obnovu strategije. Kako se da zaključiti, SDH će zajedno s finansijskim savjetnikom ispitati načine prodaje, a zatim poslati na usvajanje Vladi i Skupštini. To također znači da je potrebna politička saglasnost.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *