Slab dolar oporavio naftu

Dodajte komentar

Cijene nafte su se danas blago oporavile usled slabljenja dolara, nakon što je predsjednica američkih Federalnih rezervi (Fed) Dženet Jelen signalizirala oprezan pristup prema podizanju kamatnih stopa, a rastu cijena je doprinijelo i ublažavanje brige u pogledu prezasićenosti ponude.

Cijena američke “lake” nafte WTI za isporuke u maju popela se za 30 centi (0,78 odsto) na 38,58 dolara za barel, a sirova nafta “brent”, takođe za majske isporuke, skuplja je za 18 centi (0,46 odsto) na 39,32 dolara, prenosi francuska agencija AFP.

Oba tipa nafte su skliznula naniže od sredine prošle nedjelje, nakon solidnog uspona sa gotovo 13-godišnjeg minimuma na koji su pale u februaru.

Očekuje se da će izvještaj američkog Ministarstva energetike, koji treba da bude objavljen kasnije danas, pokazati novi rast komercijalnih zaliha nafte u SAD, što je znak jenjavanja tražnje u zemlji vodećem svjetskom potrošaču tog energenta.

Američka valuta je oslabila posle jučerašnje izjave Jelenove da kamatne stope vjerovatno neće biti podizane prije juna i da će bilo kakav potez u tom pravcu biti lagan i postepen.

Slabiji dolar čini naftu izraženu u toj valuti jeftinom za kupce koji koriste slabije novčane jedinice, što podstiče trgovce na kupovinu i utiče na rast cijena.

Analitičari, međutim, upozoravaju na to da bilo kakv rast cijena nafte koji nije podržan stvarnom tražnjom vjerovatno neće potrajati.

Napredak cijena nafte danas će biti prilično ograničen. Ako taj oporavak zavisi od slabljenja američkog dolara, cijene neće ići mnogo naviše“, smatra tržišni strateg kompanije IG Markets u Singapuru, Bernard Ou.

Dugoročno, to je i dalje igra ponude i potražnje. Još uvjek postoji problem prevelike ponude“, dodao je on.

Cijene “crnog zlata” su se survale sa nivoa od preko 100 dolara za barel od sredine 2014. godine, uglavnom zbog toga što je ponuda nadmašivala tražnju usljed usporavanja globalne privrede, posebno kineske.

Veliki proizvođači nafte, na čelu s Rusijom i Saudijskom Arabijom, sastaće se u Dohi 17. aprila kako bi razmotrili mere za stabilizaciju cijena, uključujući i predlog za zamrzavanje proizvodnje, podsjeća francuska agencija.

Tanjug, Kamatica

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *