Pametna raskrsnica – bez semafora i zaustavljanja

Dodajte komentar

U gradskoj vožnji najviše vremena gubi se na zaustavljanju i čekanju na raskrsnicama. Da li možete da zamislite raskrsnice na kojima nema semafora i čekanja?

Masačusetski tehnički institut (MIT), u saradnji sa Švajcarskim tehničkim institutom i Italijanskim nacionalnim istraživačkim savjetom, osmislio je koncept raskrsnice budućnosti koja omogućava nesmetan protok saobraćaja bez zaustavljanja. Cilj projekta bio je da se sa raskrsnica u potpunosti izbace semafori, smanje saobraćajne gužve, zastoji i zagađenje vazduha.

Istraživači su zaključili da je ovaj problem moguće riješiti jedino ako bi sva vozila imala auto-pilot, odnosno ako bi njima upravljali kompjuteri, i ako bi međusobno “komunicirali” razmjenjujući informacije o brzini i željenom pravcu kretanja.

U zavisnosti od brzine i pravca kretanja drugih vozila, kao i od toga da li automobil na raskrsnici skreće ili nastavlja pravo, kompjuter bi tokom vožnje regulisao brzinu kako bi auto bezbjedno prošao kroz raskrsnicu, bez zaustavljanja i stajanja na semaforu, kao što je to sada slučaj.

Da bi ova ideja prerasla u nešto više od još jedne futurističke vizije, u praksi je potrebno učiniti mnogo toga. Prije svega, kompletan saobraćaj morao bi da bude automatizovan, što znači da oni koji se prevoze u automobilima ne bi imali nikakav uticaj na vožnju.

Takođe, formirao bi se centralni sistem upravljanja drumskim saobraćajem, nešto poput današnje kontrole letjenja, gdje bi stizale informacije o položaju, brzini i pravcu kretanja svakog vozila koje učestvuje u saobraćaju. Dalje, Internet veza pomoću koje bi se održavala komunikacija morala bi da radi besprekorno.

Još jedan preduslov bio bi razdvajanje pješačkog/biciklističkog saobraćaja od automobilskog saobraćaja, što bi uslovilo dodatna ulaganja u infrastrukturu.

Iako se čini da je u pitanju utopijska ideja, koje se možda nikad neće u potpunosti realizovati, u razvijenim zemljama već postoje raskrsnice na kojima se svijetla na semaforu automatski mijenjaju u zavisnosti od inteziteta saobraćaja.

Zahvaljujući senzorima ugrađenim u asfalt, sistem registruje nailazak automobila iz određenog smjera i, ako iz bočne ulice raskrsnici ne prilazi drugo vozilo, mijenja crveno svetlo u zeleno, omogućavajući prolazak bez nepotrebnog zaustavljanja.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *