Monstat: Rast ekonomije u prošloj godini 3,2 odsto

Dodajte komentar

Realna stopa rasta bruto domaćeg proizvoda BDP Crne Gore, prema preliminarnim podacima Monstata, u prošloj godini je iznosila 3,2 odsto.

Direktor Monstata, Gordana Radojević, kazala je da je BDP u prošloj godini shodno preliminarnim rezultatima iznosio 3,59 milijardi eura.

BDP je u prošloj godini, u odnosu na 2014, nominalno bio veći četiri odsto. To znači da je u prošloj godini stvoreno više dodate vrijednosti za 138 miliona eura “, rekla je Radojević na konferenciji za novinare.

Ona je navela da se radi o preliminarnim podacima koje je Monstat obračunao shodno ESA2010 metodologogiji.

Konačnu vrijednost prošlogodišnjeg BDP-a objavićemo krajem septembra. Moguće je da se konačni rezultati razlikuju od preliminarnih“, saopštila je Radojević.

Monstat je danas objavio i podatke o BDP-a Crne Gore za četvrti kvartal prošle godine.

Pomoćnik direktora Monstata za sektor makroekonomske statistike, nacionalne račune i cijene, Branka Šušić Radovanović, kazala je da je stopa realnog rasta, koja ukazuje na jačanje ekonomske aktivnosti Crne Gore, u četvrtom kvartalu prošle u odnosu na isti period 2014. godine iznosila 1,4 odsto.

Stopa nominalnog rasta BDP-a u četvrtom tromjesečju prošle godine u odnosu na isti period 2014, iznosila je 3,1 odsto“, rekla je Šušić Radovanović.

Ona je precizirala da je BDP Crne Gore u četvrtom kvartalu prošle godine u tekućim cijenama iznosio 895 miliona eura, a u stalnim 881 milion eura.

„Tekuće cijene u četvrtom tromjesečju prošle godine u odnosu na isti kvartal 2014, bile su apsolutno više 26,54 miliona eura što je nominalno veće 3,1 odsto“, navela je Šušić Radovanović.

Ona je objasnila da Monstat potrošnom metodom mjeri potrošnju gotovih proizvoda i usluga proizvedenih u domaćoj ekonomiji, s tim da se od ukupne konačne potražnje za dobrima i uslugama izdvaja vrijendost uvoza kako bi se dobila vrijednost BDP-a.

Osnovne kategorije potrošnje su, kako je navela, državna, investiciona i potrošnja domaćinstava, kao i promjena u zalihama i uvoz i izvoz robe i usluga.

Gledano u tekućim cijenama najveće učešće u strukturi BDP-a za četvrti kvartal imala je finalna potrošnja koju čine lična potrošnja domaćinstava i potrošnja države sa 110,5 odsto“, saopštila je Šušić Radovanović.

Ona je navela da su bruto investicije u osnovna sredstva bile na nivou 20,6 odsto, dok je učešće promjena u zalihama 6,1 odsto.

U strukturi BDP-a po kategorijama potrošnje u stalnim cijenama najveće učešće imala je finalna potrošnja sa 110,9 odsto“, kazala je Šušić Radovanović.

Na pitanje da prokomentariše Vladine projekcije rasta ekonomije za prošlu godinu od 4,3 odsto, kao i Međunarodnog monetarnog fonda MMF od oko 3,2 odsto, Šušić Radovanović je rekla da Monstat sprovodi obračun kvartalnog i godišnjeg BDP-a isključivo na raspoložiivim izvorima podataka.

„Svi izvori podataka koji su raspoloživi su uključeni u ovaj obračun i oni ukazuju na dobijene rezultate. Ne može se govoriti o stvarnom obračunu koji je propisan metodologijom na jednoj strani i projekcijama navedenih institucija na drugoj“,kazala je Šušić Radovanović.

Ona je navela i da je trenutno nezahvalno govoriti o mogućim odstupanjima u konačnim podacima za BDP za prošlu godinu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *