Mentalni trening: Vježbe koje će ojačati vašu snagu volje

Dodajte komentar

Nakon nekoliko studija, konačno imamo odgovor: uz dobru praksu volja može da se ojača kao i bilo koji drugi mišić u tijelu. Biće izazova kao i u svakom treningu, ali ako se vježbe rade pravilno i naporno, rezultati neće izostati.

Kao i sve mišićne grupe, snaga volje će očvrsnuti samo pravilnim vježbanjem. Nemojte pokušavati da uradite sve vježbe odjednom.

Posmatrajte treniranje volje kao treniranje za maraton, pa ubacujte jednu po jednu vježbu u svoju dnevni rutinu.

Meditirajte 10 minuta

Meditacija će vam dati najboje rezultate od svih vježbi za snagu volje. Meditacijom ćete istrenirati mozak da se fokusira i da se odupre porivu da luta. Naučnici su pokazali da samo nakon 2, 3 dana meditacije od svega 10 minuta, vaš mozak će biti u stanju da se fokusira bolje, a vi ćete imati više energije i bićete manje pod stresom.

Radite na stavu

Naučnici su zamolili grupu ispitanika da rade na svom stavu tijela dvije nedelje. Svaki put kada bi uhvatili sebe da su se pogrbili i spustili ramena, morali su da se sami isprave i stanu pravo. Ovaj jednostavan test poboljšava njihovu istrajnost.

Započnite jednočasovnim ispravljanjem tijela svaki put kada zapazite da ste se pogrbili. Svaki put kad to uradite, zapravo ste uradili jedno ponavljanje vježbe za snagu volje.

Dnevnik ishrane

Ista studija je otkrila da oni koji imaju dnevnik ishrane imaju jaču snagu volje. Samo nakon dvije nedelje vođenja dnevnika ishrane, primijetićete kako će vam se povećati sposobnost da odolite brojnim iskušenjima.

Koristite suprotnu ruku

Koristeći istu metodologiju kao i sa stavom tijela, naučnici su sprovodili test u kome su ispitanici morali da koriste suprotnu ruku. Naime, vaš mozak je povezan s korišćenjem suprotne ruke, pa vam je potrebna volja da koristite i suprotnu.

Za početak, odaberite dio dana kada ćete koristiti isključivo suprotnu ruku. To ne mora da bude duže od sat vremena.

Ispravljajte svoj govor

Još jedan od korisnih testova za snagu volje jeste maternji jezik i govor, koji uključuje izbjegavanje korišćenja poštapalica, kolokvijalizama i žargonizama, već korišćenje isključivo ispravnog, književnog govora.

Izaberite dio dana kada ćete vježbati, kao i da označite reči koje ćete mijenjati. Nakon dvije nedelje vježbanja ispravljanja govora, uočićete zavidne rezultate.

Budite obazrivi prema ličnim odlukama

Često zaboravimo da su naše akcije automatske. Odvojte vrijeme da razmislite od tome zašto vam je donošenje određenih dnevnih odluka pomoglo da se bolje fokusirate i odolite iskušenjima.

Za početak, pokušajte da uhvatite sebe u automatskom ponašanju i upitajte se zašto to radite. To može da bude zašto jedete žitarice umjesto jaja ujutru ili zašto stavljate dvije kocke šećera u kafu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *