Boeing otpušta 4500 ljudi

Kompanija Boeing, jedan od vodećih svjetskih proizvođača aviona, do sredine godine planira da otpusti više od 4500 ljudi kako bi smanjila troškove.

Portparol kompanije rekao je da će oko 1600 otkaza biti dogovorno. Zbog pada porudžbina očekuje se da će većina otkaza biti u proizvodnji komercijalnih aviona, piše BBC. Posao bi mogle izgubiti stotine direktora i menadžera. Najavljeni broj otkaza čini oko 3 posto zaposlenih u kompaniji koja je krajem prošle godine zapošljavala 161.000 ljudi

Kompanija se odlučila na smanjenje broja zaposlenih zbog pada potražnje za njenim avionima i gubitka dijela tržišta koje je preoteo evropski konkurent Airbus.

Boeing je prošle godine isporučio rekordna 762 aviona, više od prognoza, ali istovremeno je zabilježen snažan pad novih porudžbina.

Klijenti s Bliskog Istoka i iz Azije, donedavno veliki kupci, počeli su da smanjuju porudžbine. Do 31. decembra Boeing je imao 5795 naručenih aviona, što popunjava trenutne proizvodne kapacitete za sljedećih sedam i po godina.

I Boeingove i Airbusove fabrike rade punim kapacitetom, a naručioci – avio kompanije – nisu voljni da troše milijarde dolara na porudžbine čiju bi isporuku trebalo da čekaju nekoliko godina.

Izvor: Banka.hr

Check Also

Da li će se pad kriptovaluta odraziti na klimu?

Ogromna potrošnja energije jedva se smanjila uprkos tome što je iznos u visini jednog triliona …

Leave a Reply

Your email address will not be published.