Akcionari Volkswagena bez dividendi

Dodajte komentar

Posrnula njemačka automobilska kompanija Volkswagen (VW) bi mogla odustati od isplate dividende akcionarima za 2015. godinu, u svjetlu skandala sa manipulacijama vrijednostima izduvnih gasova, javljaju njemački mediji.

Iako konačna odluka još uvijek nije donijeta, nema naznaka da će akcionari dobiti ni jedan jedini cent, prenose njemački mediji pozivajući se na neimenovani izvor iz nadzornog odbora VW-a.

Iz Volkswagena su odbili da komentarišu medijske spekulacije, prenosi agencija Frans pres.

Objavićemo detalje o našem poslovanju na godišnjoj konferenciji za novinare 28. aprila“, izjavio je jedan od portparola VW-a.

U prošlosti, VW je bio izuzetno velikodušan prema akcionarima, pa je tako prošle godine vlasnicima preferencijalnih akcija isplatio 4,86 eura, a vlasnicima običnih akcija 4,80 eura.

VW je saopštio juče da će sa američkog tržišta povući 5.200 električnih vozila marke „golf“, zbog problema sa baterijom koji može dovesti do prestanka rada motora.

Američka filijala VW-a, Volkswagen Grup ov Amerika, najavila je opoziv modela „golf“ proizvedenih u 2015. i 2016. godini, a razlog za povlačenje je što dijagnostički sistem, koji je izuzetno osjetljiv na bateriju visokog napona, može greškom registrovati kratak električni spoj kao znak da je baterija ispražnjena. To može uzrokovati prestanak rada električnog motora, što povećava rizik od nesrećnog slučaja.

Njemačka kompanija je trenutno uzdrmana skandalom koji je zadobio globalne razmjere, nakon što je u septembru prošle godine objelodanila da je u 11 miliona svojih automobila instalirala softver za manipulaciju vrijednostima izduvnih gasova, navodi AFP.

Capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *