Nedjeljna škola berze: BROKERSKE KUĆE

Dodajte komentar

Pored Berze, CDA i KHOV, u učesnike na tržištu kapitala ubrajamo i brokerske kuće, koje se pojavljuju u funkciji članova berze.

Članovi berze (http://www.mnse.me/code/navigate.asp?Id=874) su pravna lica osnovana za poslove posredovanja u trgovini hartijama od vrijednosti na berzi i jedni su od ključnih aktera na tržištu kapitala. Brokersko – dilersko društvo se, kao berzanski posrednik, u javnosti najčešće identifikuje terminom brokerska kuća, međutim, postoje razlike između brokera i dilera. Dok su brokeri samo posrednici u trgovanju, odnosno kupuju i prodaju hartije od vrijednosti u svoje ime, a za račun klijenta, dileri trguju u svoje ime i za svoj račun.

Za svoje usluge broker naplaćuje proviziju, dok diler zaradu ostvaruje razlikom u cijeni otrgovane hartije od vrijednosti, pa na taj način snosi i određeni rizik gubitka. Pored ove osnovne uloge, brokersko – dilerska društva još mogu obavljati i poslove portfolio menadžera, odnosno upravljanja portfoliom hartija od vrijednosti svojih klijenata. Takođe, oni mogu biti i investicioni savjetnici i klijentima mogu pružati savjetodavne usluge za poslovanje sa hartijama od vrijednosti.

Da bi pravno lice dobilo dozvolu za obavljanje brokerskih poslova, potrebno je da ispuni stroge uslove propisane Zakonom o hartijama od vrijednosti, ali i brojnim drugim aktima. Licencu za rad brokersko – dilerskog društva izdaje Komisija za hartije od vrijednosti. U Crnoj Gori, članstvo na Montenegroberzi trenutno ima 10 berzanskih posrednika, među kojima su i tri banke koje imaju svoja brokerska odjeljenja.

Da bi klijent prodao ili kupio hartije od vrijednosti, on mora da sklopi Ugovor o posredovanju u kupoprodaji sa brokerskom kućom, kao i da potpiše ugovor o otvaranju i vođenju vlasničkog računa hartija od vrijednosti. Takođe, klijent mora da ima otvoren namjenski račun u banci, na koji će leći novac od prodaje, odnosno sa kojeg će se sredstva skinuti po obavljenoj kupovini hartija. Jedino se preko brokera može vršiti prodaja ili kupovina hartija na Montenegroberzi, pa tako on mora da pruži osnovne i opšte poznate informacije klijentu. Od 2011. godine, otpočeo je sa radom sistem za elektronsko trgovanje, pa tako brokeri ne moraju da dolaze u samu zgradu berze, već proces trgovanja obavljaju iz svojih kancelarija, putem računara, odnosno trgovačkih stanica.

Nakon upoznavanja sa ulogama Montenegroberze, Centralne depozitarne agencije i brokerskih kuća, možemo da sumiramo kako teče proces trgovine hartijama od vrijednosti. Dakle, zainteresovani investitor ide u brokersku kuću, gdje sa brokerom sklapa Ugovor o posredovanju. Broker željeni prodajni ili kupovni nalog unosi u sistem berze. Na berzi se sklapa transakcija onda kada se poklope cijena ponude i cijena tražnje za određenom hartijom. Na kraju trgovačkog dana, izvještaj o transakcijama se elektronskim putem dostavlja Centralnoj depozitarnoj agenciji, gdje se kroz procese kliringa i saldiranja, nakon dva dana od sklopljene transakcije, vrši prenos vlasništva nad hartijama od vrijednosti sa prodavca na kupca, odnosno prenos novčanih sredstava sa računa kupca na račun prodavca. Iz navedenog, jasna je uloga brokera, koja je u direktnoj komunikaciji sa klijentima – investitorima na tržištu kapitala.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *