Liberland: Imaju monetu, preduzeće, pivo, a sada prodaju i parcele

Dodajte komentar

Samozvani predsjednik fiktivne državice Liberland na sedam kvadratnih kilometara sporne teritorije na granici Srbije i Hrvatske, Čeh Vit Jedlička, uveo je nedavno nacionalnu monetu merit, u privredni registar upisao prvo preduzeće, Orosene, promovisao prvo nacionalno pivo „Liberal“, a sada je riješio da prodaje i parcele.

„Ukupno su do sada dobrovoljni darovi i ulaganja za pola godine od nastanka Liberlanda donijeli skoro 100.000 američkih dolara. Još 50.000 dolara investirala je kompanija Liberland setlments korporejšn“, kazao je za današnju Mladu frontu Dnes „predsjednik“ Jedlička.

Svima koji su poslali novčani poklon ili uložili u izmišljenu mikro državicu Liberland uzvraća sumama u nacionalnim meritima po kursu jedan merit za jedan dolar, a sada im omogućuje da za merite kupe parcele u meandrima Dunava, iako je kontrolu nad tih sedam kvadratnih kilometara do okočanja spora sa Srbijom preuzela prava država, Hrvatska.

Liberland-620x350

Jedlička je rekao da računa da će ove godine ulaganja u Liberland dostići 1,5 milion dolara, a dio tih prihoda obezbijedio bi i dobrovoljni porez za preduzeća koja bi odlučila da se upišu u liberlandski privredni registar firmi i zahvaljujući tome počnu da plaćaju porez tu, dobrovoljno, a ne u zemlji u kojoj je do sada bilo njihovo sjedište.

Novac koji se do sada slio u Liberland potrošen je za kupovinu broda, promotivnu kampanju, administrativne troškove i putovanja predsjednika Jedličke sa delegacijom na Kanarska ostrva i u Meksiko.

Jedlička, iz marginalne Stranke slobodnih gradjana bliske bivšem predsjedniku Češke Vaclavu Klausu, proglasio je državu Liberland u proljeće prošle godine kao zemlju otvorenu za sve koji se rukovode parolom „živi i pusti druge da žive“, ne žele da plaćaju porez i da im se država miješa u život. Izuzetak su komunisti i fašisti.

Liberland koji uspješno živi svoj virtualni život na internetu i društvenim mrežama Jedlička je proglasio tvrdeći da je to teritorija koje se odriču i Srbija i Hrvatska, znači ničija zemlja, medjutim riječ je o spornoj teritoriji uz Dunav o kojoj dvije zemlje pregovaraju u okviru rješavanja graničnih sporova.

Bizlife

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *