Srbija: Fiat, Tigar i Željezara najveći izvoznici u 2016.

Dodajte komentar

Najveći izvoznik iz Srbije u prva dva mjeseca ove godine ponovo je kragujevačka kompanija Fiat Automobili Srbija (FCA), a slijede Tigar Tajers iz Pirota i smederevska Željezara, objavilo je Ministarstvo finansija Srbije.

U prva dva mjeseca ove godine FCA Srbija, na listi 15 najvećih izvoznika, ubjedljivo prednjači sa izvozom od 206,9 miliona eura, dok je drugoplasirani Tigar Tajer ostvario četiri puta manje, 54,7 miliona, a Željezara Smederevo 37,7 miliona eura.

Na četvrtom mjestu, u istom periodu našla se niška kompanija Filip Moris, sa izvozom od 29,1 milion eura, a slijedi HIP Petrohemija sa dvomjesečnim izvozom u vrijednosti od 27,5 miliona eura.

Naftna industrija Srbije iz Novog Sada, u prva dva mjeseca ostvarila je izvoz od 26,2 miliona eura čime se plasirala na šesto mjesto najvećih izvoznika u Srbiji, a slijedi je Tetra Pak production iz Beograda sa izvozom od 25,1 milion eura.

Osma je Jura korporejšn iz Rače sa izvozom od 24,3 miliona eura, koju u stopu prati Viktorija grupa koja ima sjedišta u Beogradu, Bečeju i Šidu, i ostvaren izvoz u prva dva mjeseca od 24,2 miliona eura.

Na desetom mjestu, našlo se Gorenje, Valjevo i Stara Pazova, sa izvozom od 23,5 miliona eura, a na jedanaestom Leoni vajering sistem iz Prokuplja sa izvozom od 21,1 milion eura.

Dvanaesto mjesto pripalo je Hemofarmu iz Vršca sa izvozom od 20,5 miliona eura, a trinaesto beogradskom Jugoimportu-SDPR sa izvozom od 19,5 miliona eura.

Na četrnaesto i petnaesto mjesto na listi 15 najvećih izvoznika iz Srbije za prva dva mjeseca 2016. godine pripalo je Impolsevalu iz Sevojna sa izvozom od 18 miliona eura, i MK Grupi sa sjedištem u Beogradu, Kuli i Novom Sadu, a koja je za samo dva mjeseca ostvarila izvoz od 17,7 miliona eura.

Ministarstvo finansija objavilo je listu 15 najvećih izvoznika za period januar-februar 2016. pozivajući se na podatke Uprave carina. Tanjug

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *