Porasle prosječne cijene nekretnina u Sloveniji

Dodajte komentar
Ljubljana

Prosječne cijene nekretnina u Sloveniji lani su se povećale, po prvi put nakon tri uzastopne godine pada, objavio je u četvrtak slovenački statistički zavod.

Prosječne cijene stambenih površina u 2015. se se povećale za 0,8 odsto. Najviše, za 5,2 odsto, poskupjeli su novi stanovi, dok su cijene porodičnih kuća pale i to za 12,1 odsto.

Prosječne cijene svih stambenih nekretnina, što uključuje stanove i kuće, pale su u 2012. godini za 6,9 odsto, godinu kasnije za 5,2 odsto, a 2014. za 6,6 odsto pa se sadašnji porast doživljava kao znak oživljavanja tržišta nekretninama koje je najveći udar doživjelo uslijed finansijske krize nakon 2008. godine.

Lanjski obrat u kretanju cijena nekretnina nije stabilan i ravnomjeran jer poskupljuju u prvom redu novi stanovi, dok je cijena starih porodičnih kuća i dalje u padu.

Ako kamate na stambene kredite ostanu stabilne, na sadašnjoj relativno niskom nivou, nekretninsko tržište bi i ove godine moglo ponovo doživjeti mali oporavak, ocjenjuju statističari. Seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *