Rađa se „bankarski div“

Dodajte komentar

Italijanske banke Banko popolare i Banka popolare di Milano najavile su spajanje, čime će nastati treća najveća italijanska banka po obimu aktive.Ugovorom o spajanju će biti stvorena banka sa preko 25.000 zaposlenih i četiri miliona klijenata, što bi, kako ocjenjuje Frans pres, moglo pomoći nastojanjima za konsolidaciju fragmentiranog bankarskog sektora Italije.

Ovaj ugovor je u više navrata odlagan, jer italijanske banke imaju poteškoća sa ispunjavanjem viših zahtjeva kapitala, pošto su opterećene nenaplativim kreditima, u vrijednosti od više milijardi eura, i slabim ekonomskim rastom.

Banko popolare, kojoj će pripasti 54 odsto nove kompanije, nastoji da prije okončanja procesa spajanja, koji bi trebalo da bude realizovan do decembra, prikupi milijardu eura kapitala, prenijela je njujorška agencija “Blumberg”.

Posebno smo srećni što smo uspjeli u lansiranju jedne značajne operacije, kao što je spajanje Banko popolare i Banka popolare di Milano”, izjavio je predsjednik Banko popolare, Karlo Frata Pasini.

Novoosnovana banka će imati dva sjedišta, pravno sjedište u Milanu i administrativno sjedište u Veroni, navodi Frans pres.

Sa tržišnom kapitalizacijom od oko 5,5 milijardi eura, aktivama u vrijednosti od 171 milijardu evra i 2.500 ogranaka, to će biti treća najveća italijanska banka poslije Intesa Sanpaolo i Unikredita.

Kako navodi Frans pres, Evropska centralna banka (ECB) vrši pritisak na italijanske banke da se uhvate u koštac sa slabim bilansima stanja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *