Izmjenama i dopunama Zakona o strancima poslovni ambijent u Crnoj Gori značajno poboljšan i liberalizovan

Dodajte komentar
Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o strancima koji je stupio na snagu sredinom marta poslovni ambijent u Crnoj Gori je značajno poboljšan i liberalizovan, a najvažnija novina je što se zapošljavanje stranaca više ne uslovljava dokazom da na evidenciji nema nezaposlenih lica koja ispunjavanju uslove za zasnivanje radnog odnosa ili da su ova lica odbila zaposlenje, saopštili su Savjet stranih investitora i Američka privredna komora.

 Kako navode, pomenutim izmjenama Zakona o strancima uvažene su najbitnije preporuke date u Pozicionom dokumentu koji su na inicijativu Savjeta stranih investitora u Crnoj Gori pripremila poslovna udruženja u Crnoj Gori i to Unija poslodavaca Crne Gore, Američka privredna komora, Montenegro Biznis Alijansa i Savjet stranih investitora u Crnoj Gori.

Oni su podsjetili da je pozicioni dokument u oktobru 2015. godine predstavljen na sjednici Savjeta za unapređenje poslovnog ambijenta, regulatornih i strukturnih reformi na kojoj su predstavnici poslovnih udruženja potpisnika ovog dokumenta dobili priliku da dodatno elaboriraju predloge izmjena Zakona o strancima.

Zakon o strancima će i u budućnosti predstavljati značajan pokazatelj poslovnog ambijenta u Crnoj Gori pri čemu će Savjet stranih investitora u Crnoj Gori pored preporuka iz pozicionog dokumenta nastaviti da zastupa i preporuke iz takozvane Bijele knjige koja predstavlja izvještaj Savjeta stranih investitora o investicionoj klimi u zemlji sa stavovima resornih institucija u vezi sa preporukama datim kroz izvještaj. Američka privredna komora u Crnoj Gori će se pitanjem Zakona o strancima i opšte regulativom iz oblasti rada baviti i u Izvještaju o poslovnom ambijentu za 2016. godinu, koji predstavlja pregled stavova privatnog sektora o lakoći poslovanja u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju.

Ova dva udruženja su najavila da će nastaviti da rade na poboljšanju uslova za poslovanje kroz saradnju sa drugim poslovnim udruženjima i nadležnim državnim institucijama dijeleći ekspertska iskustva koja su rezultat praktične primjene propisa od strane kompanija članica.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *