Globalne nesigurnosti opterećuju rast eurozone

Dodajte komentar

Ekonomski oporavak u eurozoni će se nastaviti u narednim mjesecima, ali ne tako brzo kao što se očekivalo usljed globalne nesigurnosti i usporavanja rasta u ekonomijama u razvoju, objavila je u četvrtak Evropska centralna banka. Ekonomski oporavak u eurozoni je nastavljen, iako niže od očekivanog rasta na početku godine na leđima slabijeg vanjskog okruženja”, napisao je ECB u svom najnovijem ekonomskom biltenu.

Oporavak će “i dalje biti prigušen slabijim izgledima za rast na rastućim tržištima, nestabilnošću finansijskih tržišta, potrebnnim prilagođavanjima bilansa u velikom broju sektora i sporog tempa sprovođenja strukturnih reformi”, navodi se u priopćenju.

“Rast u Kini i dalje opada, s negativnim prelivanjem na druge ekonomije u razvoju, posebno u rastućoj Aziji, a zemlje oslonjene na izvoz moraju se prilagoditi na značajno niže robne cijene.”

U tom kontekstu, kurs eura je povećan u odnosu na druge valute u posljednjih nekoliko mjeseci, što pritiska konkurentnost evropskog izvoza.

Istovremeno, domaća potražnja u 19 zemalja koje dijele euro, koja je bila ključni stup oporavka u posljednjih nekoliko mjeseci, treba i dalje biti podržavana ECB-ovim mjerama monetarne politike i njihovim povoljnim uticajam na finansijske uslove, kako bi se nastavilo zapošljavanje kroz dobit od prošlih strukturnih reformi, navela je centralna banka.

Osim toga, niska cijena nafte trebala bi dati dodatnu potporu realno raspoloživom dohotku i ličnoj potrošnji, kao i korporativnoj profitabilnosti i ulaganjima“.

U pokušaju da oživi ekonomiju u eurozoni, ECB je snizila ključne kamatne stope na svom posljednjem sastanku prije dvije sedmice, produžila svoj program za kupnju imovine poznat kao QE i najavila da će ponuditi velike količine jeftinog novca na raspolaganju bankama.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *