Šveđani limitiraju kredite na 105 godina

Dodajte komentar

Švedski parlament je usvojio zakon kojim se ročnost hipotekarnih kredita ograničava na 105 godina. Time ta skandinavska nacija nastoji da obuzda visoke cijene nekretnina i nivo duga.

Kako izvještava agencija Frans pres, ranije u ovoj zemlji nije postojalo zakonsko ograničenje o dužini trajanja hipoteke, tako da su zapravo mnogi Šveđani uzimali stambene kredite koje će tek njihovi unuci moći da otplate. Ovakva praksa je razvijena u okviru strategije za borbu protiv visokih cijena nekretnina, jer prolongiranje rokova znači niže mjesečne rate za otplatu. Međutim, na taj način nasljednicima se ostavlja izmirivanje hipoteke, što često rezultira odlaskom kuće “na doboš”.

Švedski regulatori su izračunali 2013. godine da je prosječan rok hipoteke u toj zemlji oko 140 godina. Gotovo jednom trećinom hipoteka izdatih 2014. dužnicima se dopušta da otplaćuju samo kamate.

Nove hipoteke će imati rok otplate od 105 godina, pošto će zajmoprimci biti dužni da vraćaju i minimalan iznos glavnice svake godine, nakon grejs-perioda od pet godina na kredite za novizgrađene kuće, navodi francuska agencija.

Dok su poslanici u švedskom parlamentu zadovoljni donošenjem novog zakona o hipoteci, bankari nisu oduševljeni.

“To rješenje nije dobro za finansije domaćinstava, jer će rezultirati poskupljenjem hipoteka, a ni uslovi nisu dobri. To nije dobro ni za finansijsku stabilnost (banaka)“, rekao je šef švedskog udrženja banaka, Hans Lindberg, za finansijski dnevnik Dagens Indastri.

Rast cijena stambenih nekretnina rezultirao je time da su švedska domaćinstva među najzaduženijima u Evropi. Nosioci hipoteka u prosjeku imaju dug ekvivalentan iznosu od 366 odsto njihovih godišnjih prihoda.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *