Supervizori traže od banaka da preispitaju svoje poslovne modele

Niske kamatne stope i izloženost značajnoj količini lošeg duga znatno su oslabili evropske banke, a uzrokuju ponovno procjenjivanje njihovog poslovnog modela, kazali su bankarski supervizori eurozone u srijedu.
Takva izazovna vremena takođe su dobra mogućnost za banke da preispitaju svoje poslovne modele, da preispitaju održivost svojih modela“, rekla je Daniele Nouy, ​​predsjednica Nadzornog vijeća Evropske centralne banke.

“I ja vjerujem da one imaju prostora za manevar. Vidimo prilagođavanje poslovnih modela kao najveći izazov za evropski bankarski sektor“, rekla je ona na konferenciji za novinare.

Ona je istaknula je da je odnos cijene i prihoda još uvijek relativno visok.

Može ići prema dolje, banke bi mogle biti učinkovitije. Mnoge već rade na tome”, rekla je Nouy.

Digitalizacija pruža novu priliku za banke

“Mnogi kupci žele da primaju bankarske usluge putem digitalizacije. To pomaže takođe da budu učinkovitiji i da imaju niži odnos cijene u odnosu na prihod. Nasuprot okruženju niskih kamatnih stopa, slabljenja globalne ekonomije, bolesnih ekonomija u razvoju i poniranja cijene nafte, mnogi ulagači brinu o sposobnosti banaka da prilagode svoje poslovne modele i održe svoju profitabilnost”, rekla je Nouy.

Oštriji bankarski propisi u posljednjih godina su prisilili banke da ojačaju svoje odbojnike likvidnosti. No, ove godine nema planova za dalje zatezanje kapitalnih zahtjeva, obećala je Nouy.

Evropsko bankarsko Nadzorno tijelo uspostavljeno je u okviru Evropske centralne banke u novembru 2014. te je direktno zaduženo za nadzor 129 najvećih banaka u eurozoni.

Indikator

Check Also

Prodaja telefona u prvom kvartalu pala za 20%

Gartner je objavio najnovije statističke podatke o prodaji smartfona u prvom kvartalu ove godine. Iz …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *