Merkator prodaje tržne centre?

Dodajte komentar

Slovenački trgovački lanac, Merkator, koji je od 2014. u vlasništvu hrvatskog Agrokora, sljedećih mjeseci će vrlo vjerovatno prodati više važnih trgovačkih centara.

Kako piše slovenački portal siol.net, radi se o takozvanom projektu monetizacije, u okviru kojeg će Merkator nekretnine prodati i zatim ih ponovno uzeti u najam (sell&lease back), navodi se u tekstu, koji prenosi Seebiz.

Merkator je poslednjih godina više puta provjeravao interesovanje za prodaju nekretnina, a posljednji put su takav projekat, krajem 2012. godine, na korak od realizacije zaustavile banke koje su bile usred prodaje slovenačke kompanije hrvatskom biznismenu Ivici Todoriću, vlasniku Agrokora.

Slovenački trgovački lanac sada želi da prodajom nekretnina smanji dug iz dva razloga.

Prvi je prezaduženost Agrokora. Hrvatska kompanija je prema dokumentima, kojima raspolaže slovenski siol.net, krajem 2014. imala gotovo 3,5 milijarde eura dugovanja. Dodaje se da samo ove godine na naplatu stiže oko pola milijarde eura finansijskih obaveza.

Prije nekoliko nedjelja i sam Agrokor je sproveo postupak monetizacije. Četiri trgovačka centra Konzuma prodao je za 66 miliina eura južnoafričkom investicionom fondu Tower Property Fund Limited i uzeo ih u 12-godišnji najam.

Drugi razlog za prodaju Merkatorovih nekretnina su obaveze koje kompanija ima prema bankama zbog reprograma kredita. Nekretnine su glavna imovina Merkatora.

Od ukupno gotovo 1,7 miliona kvadratnih metara površine, kojima upravlja u Sloveniji i na inostranim tržištima, za razliku od drugih trgovačkih lanaca, u vlasništvu ima gotovo tri četvrtine. Stoga su Merkatorove nekretnine važan izvor otplate kredita.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *