Broj kartica raste, kamata ne pada ispod 15 odsto

U Crnoj Gori je na kraju prošle godine bilo 428.899 kartica 388.657 debitnih i 40.242 kreditnih, što je u odnosu na godinu ranije blizu 30.000 više, a u odnosu na 2010. preko 50.000 više saopšteno je Pobjedi iz Centralne banke.

Dok broj kartica i plaćanja raste, kamata se “dobro drži” na blizu 15 odsto, što je znatno više nego na kredite.

Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa u sistemu za kreditne kartice iznosi 14,97 odsto saopštili su iz Centralne banke. Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na kredite na kraju decembra, podsjetimo, iznosila je 8,65 odsto.

U CBCG kažu da je broj kartica u prošloj u odnosu na prethodnu godinu viši za šest odsto.

Trend u broju izdatih kartica u posljednjih šest godina pokazuje rast sa 368.508 u 2010. na 428.899 u prošloj godini – objašnjavaju iz ove banke.

CBCG ne posjeduje podatke o procentu plaćanja koje se obavlja elektronski.

Kao aproksimacija trenda kretanja elektronskog plaćanja mogu se koristiti podaci o izdatim platnim karticama i plaćanjima obavljenim njihovim posredstvom, kao i o broju korisnika e-bankinga. Ukoliko posmatramo trend kretanja u broju i vrijednosti izvršenih transakcija preko platnih kartica (debitnih i kreditnih) u posljednjih šest godina, možemo uočiti da je ostvaren rast.

U 2010. godini broj transakcija iznosio je 4.413.975, a njihova vrijednost 280.683.756 eura. Do 2015. godine svi pokazatelji su konstantno rasli. Tako je u prošloj godini broj izvršenih transakcija iznosio 10.970.151, a njihova vrijednost 534.506.299 eura – saopštili su odgovarajući na pitanje koliko se plaćanja vrši elektronskim putem.

U Centralnoj banci smatraju da je realno očekivati da u narednom periodu bezgotovinska plaćanja značajno rastu što će stimulisati i EU.

Realno je očekivati da će u narednom periodu biti prisutna tendencija primjene brojnih mjera, naročito u EU, koje će stimulisati bezgotovinska plaćanja. To je način da bi se ograničile mogućnosti za finansiranje terorizma i ,,pranje novca – ističu u CBCG.

U Centralnoj banci smatraju da u doglednoj budućnosti ne treba očekivati zabranu plaćanja gotovinom.

E-banking koristi 77.197 klijenata

U Centralnoj banci kažu da je ukupan broj korisnika e-bankinga u prošloj godini iznosio 77.197.

U odnosu na prethodnu godinu to je više 23 odsto, a 3,5 puta u odnosu na 2010. godinu. Podaci pokazuju da iz godine u godinu broj raste – kažu u CBCG.

Pobjeda

Check Also

Mastercard i Voli u zajedničkoj akciji: 10% popusta za online kupce

Nakon uspješnog lansiranja online prodavnice voli.me u decembru 2020. i odličnih reakcija korisnika, kompanije Voli …

One comment

  1. Koga briga za ove ljepuskaste vijesti…
    Da li je moguce da ce CB CG i tekuci ministar finansija dozvoliti da jedna velika medjunarodna finansijska korporacija obustavi svoje korespodentske odnose nakon ko zna koliko decenija i sta su to DOBRO odradili da se takva DIVNA situacija desila…

    Steta sto ce guverner i ministar uci u istoriju finansijskog poslovanja u CG profili koji su ostavili POTOP iza sebe…A trebali su biti pristojni institucionalni cinovnici koji brane sistem.

    I kad ih platimo, oni ne rade svoj posao…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *